AcasăȘTIRI EXTERNEPropunere controversată! Imaginea lui Diego Maradona, pe bancnotele din Argentina

Propunere controversată! Imaginea lui Diego Maradona, pe bancnotele din Argentina

Diego Maradona Propunere controversată! Imaginea lui Diego Maradona, pe bancnotele din Argentina

O senatoare din Argentina a propus ca imaginea fostei legende a fotbalului Diego Maradona să apară pe bancnote.

Aleasa a înaintat, luni, Congresului un proiect pentru ca Maradona- şi poate chiar o reprezentare a celebrei sale „Mâini a lui Dumnezeu” – să apară pe hârtiile în valoare de 1.000 de pesos, informează Reuters.

Bancnota, care valora circa 12,27 dolari la cursul de schimb, ar urma să prezinte chipul lui Maradona pe o parte şi imaginea unuia dintre cele mai celebre goluri ale sale pe cealaltă, a afirmat senatoarea Norma Durango, iniţiatoarea acestui proiect.

Mâna lui Dumnezeu
Golul marcat cu mâna de Maradona împotriva Angliei la CM 1986

Ideea nu este doar de a aduce un omagiu celui mai important idol al nostru, dar şi de a ne gândi la chestiunea economică. Noi considerăm că atunci când turiştii vor veni aici, vor dori să plece către casă luând cu ei un Maradona”, a explicat Durango.

Diego Maradona, care a încetat din viaţă luna trecută, la vârsta de 60 ani, a marcat două dintre cele mai faimoase goluri ale sale în meciul cu Anglia, din sferturile de finală ale Cupei Mondiale 1986 (2-1).

Meciul în care Maradona a marcat golul “cu mâna lui Dumnezeu”

Maradona a rămas în amintirea tuturor suporterilor prin prestația din sfertul de finală contra Angliei, în care țara sa a învins cu scorul de 2-1. Diego a marcat în acel meci două goluri ce au rămas în analele fotbalului.

La primul dintre ele, el a introdus mingea cu mâna în poarta goalkeeper-ului Peter Shilton, afirmând ulterior că a fost vorba de „Mâna lui Dumnezeu”. Cel de-al doilea gol, considerat unul dintre cele mai frumoase din istoria fotbalului, a venit după o acţiune personală a lui Maradona, care a driblat tot ceea ce i-a ieşit în cale, înainte de a-l învinge din nou pe Shilton.

Există și argentinieni care se opun propunerii

Unii argentinieni critică însă dorinţa de includere pe o hârtie oficială a guvernului a golului marcat cu mâna de Maradona, considerând că ar fi ca şi cum autorităţile ar aproba o ilegalitate.

Senatoarea din provincia La Pampa a indicat că decizia finală va fi luată de legislatori, care trebuie să studieze propunerea sa la începutul anului viitor.

Actuala bancnotă de 1.000 de pesos are imprimată pe ea imaginea unei păsări-olar (Rufous hornero), pasărea naţională din Argentina.

author avatar
Andreea Vlad