AcasăȘTIRI EXTERNEPropaganda teroristă pe internet. Măsură extremă luată de UE. Risc de cenzură

Propaganda teroristă pe internet. Măsură extremă luată de UE. Risc de cenzură

Propaganda teroristă pe internet. Măsură extremă luată de UE. Risc de cenzură

Uniunea Europeană a dat undă verde pentru retragerea propagandei „teroriste” pe net în decurs de o oră. Furnizorii de servicii vor fi obligați acum să elimine sau să blocheze accesul la conținutul incriminat în toate țările UE, în termen de o oră de la primirea ordinului.

Un regulament care face posibilă impunerea platformelor retragerea în termen de o oră a mesajelor, fotografiilor și videoclipurilor online „cu caracter terorist” a primit aprobarea finală, miercuri,  deschizând calea pentru aplicarea sa anul viitor în Uniunea Europeană.

În urma unei dezbateri în Parlamentul European, textul a fost adoptat în a doua lectură fără vot, în absența oricărui amendament la compromisul la care s-a ajuns în decembrie cu Consiliul UE,  instituție care reprezintă statele membre.

„Cu acest regulament vom da o lovitură dură teroriștilor” , a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, salutând adoptarea acestui text propus de executivul european în 2018.

Fără manuale, e greu să faci bombe

„Fără manuale online pentru a explica cum se face, este mai dificil să faci bombe. Fără videoclipuri de propagandă este mai dificil să otrăvești mintea tinerilor. Fără difuzarea atacurilor online, este mai dificil să îi inspiri pe ceilalți”, a spus ea.

Atacul asupra tinerei polițiste din Rambouillet, asasinarea profesorului Samuel Paty în Conflans-Sainte-Honorine au demonstrat recent acest lucru, rețelele sociale au un efect considerabil de releu și amplificare pentru apelurile la violență și propagandă teroristă” , a subliniat europarlamentarul francez Fabienne Keller (Renew Europe, centristi și liberali).

Reglementările vizează diseminarea de texte, imagini, înregistrări sonore și videoclipuri care incită la săvârșirea sau contribuția la „infracțiuni de terorism” sau la glorificarea acestor activități, „inclusiv prin diseminarea materialelor care reprezintă un atac terorist”.

Autoritățile abilitate, încă nedefinite

Printre principalele sale dispoziții, ele permit „autorităților competente” ale unui stat membru să emită un ordin de retragere a unei platforme stabilită într-o altă țară a UE. Autoritățile abilitate să emită aceste ordine și să impună sancțiuni vor trebui definite de fiecare stat membru.

Furnizorul de servicii este obligat să retragă sau să blocheze accesul la conținutul incriminat în toate țările UE, în termen de o oră de la primirea ordinului.

Autoritatea competentă a statului în care se află platforma are dreptul de inspecție, pentru a verifica în termen de 72 de ore dacă decizia de retragere este justificată și nu încalcă drepturile și libertățile fundamentale.

Procedurile de reclamație sunt prevăzute în cazul retragerii sau blocării incorecte. Sancțiunile aplicabile pot ajunge la amenzi de până la 4% din cifra de afaceri mondială a platformei, în cazul nerespectării persistente a obligațiilor sale.

Regulamentul exclude din domeniul său de aplicare „materialul difuzat în scopuri educaționale, jurnalistice, artistice sau de cercetare sau în scopul sensibilizării împotriva activităților teroriste”.

Risc de cenzură

„UE s-a dotat astăzi cu un nou instrument eficient de combatere a terorismului”, a salutat raportorul textului, europarlamentarul polonez Patryk Jaki (grupul conservatorilor și reformiștilor europeni, dreapta eurosceptică), considerând că regulamentul asigură „un echilibru bun între securitate și libertatea de exprimare pe internet”.

Dar legislația generează îngrijorarea apărătorilor libertăților publice. Aproximativ 60 de organizații pentru drepturile omului, asociații de jurnaliști și cercetători, inclusiv Amnesty International, Human Rights Watch, Liberties și Reporteri Fără Frontiere, au solicitat respingerea acestui text.

Perioada scurtă de retragere „încurajează puternic platformele să implementeze instrumente automate de moderare a conținutului, cum ar fi filtrele de descărcare” , care nu pot distinge „contra-discursul, satira” și amenință munca jurnalistică, au argumentat aceștia.

„Acest regulament va avea consecințe decisive asupra libertăților noastre colective” , a denunțat europarlamentarul francez Gwendoline Delbos-Corfield (Verzii). „Mâine, ministerul de interne al unei țări va putea suprima într-o oră un conținut care va fi declarat terorist în țara vecină , adresându-se direct platformei care o găzduiește și fără nici o autoritate juridică”, a declarat ea, avertizând asupra riscului de „cenzură”.

Reglementarea tehnologiei digitale este, de asemenea, subiectul unui vast proiect legislativ prezentat în decembrie de către Comisia Europeană, menit să pună capăt abuzurilor giganților de pe Internet, în ceea ce privește diseminarea discursurilor de ură și manipularea internetului sau limitarea concurenței.

 

author avatar
Tudor Borcea
264 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger