AcasăȘTIRI EXTERNEProliferarea “armelor fantomă” 3D: oricine le poate imprima acasă

Proliferarea “armelor fantomă” 3D: oricine le poate imprima acasă

„Tot ce aveți nevoie  este timp liber în weekend și 50 USD pentru materiale”. Acesta a fost sfatul lui Stephan Balliet, un neo-nazist german care a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea a două persoane după ce a încercat să atace o sinagogă din orașul Halle pe 9 octombrie 2019.

Atacul lui Balliet este văzut ca un moment important printre cazurile de „extremism” de extremă dreaptă, descris  de mai mulți experți ca fiind primul ucigaș care a folosit o armă din elemente imprimate 3D.

Tehnologia, din ce în ce mai accesibilă

Prima armă din lume realizată dintr-o imprimantă 3D a fost construită în 2013 de Cody Wilson, un activist pentru deținerea armelor în vârstă de 25 de ani din Statele Unite.

Phillip Boyce, expert în balistică la firma britanică Forensic Equity, a declarat pentru Al Jazeera că armele tipărite 3D au evoluat de atunci, în ciuda faptului că „standardul și calitatea” rămân „cam la fel”, cu diferite modele disponibile acum.

„Sunt veritabile arme fantomă, neînregistrate. Puteți avea o pușcă replică AR15 sau o AK47 complet automate. Tehnologia este din ce în ce mai accesibilă. În plus, există forumuri de internet unde pot fi accesate cu ușurință planuri de fabricație, distribuite de o mulțime de comunități de extremă dreaptă”, a adăugat el.

Începând din 2019, a existat o creștere a numărului de arestări și condamnări în mai multe țări europene și în alte părți ale persoanelor care încearcă să-și construiască propriile arme imprimate 3D. Și până acum, majoritatea par a avea legături de extremă dreapta, spun experții.

Arestări în Spania și Marea Britanie

În aprilie a acestui an, poliția spaniolă a descins într-un atelier care producea arme tipărite 3D în Santa Cruz de Tenerife, în Insulele Canare. A recuperat două imprimante și mai multe puști de asalt deja replicate. Ofițerii au spus că au găsit și manuale despre războiul de gherilă urbană și “literatura supremacistă alba”.

Luna următoare, doi bărbați și o femeie au fost arestați în orașul britanic Keighley, ca parte a unei investigații privind „terorismul de dreapta”, potrivit  poliției. Toți trei au fost acuzați că dețineau componente ale armelor de foc imprimate 3D.

Iar în iunie, o tânără britanică de 15 ani, din Derbyshire, a fost acuzată de șase infracțiuni teroriste, inclusiv deținerea unui manual cu privire la modul de fabricare a unei arme de foc dintr-o imprimantă 3D.

„Producerea armelor prin imprimarea 3D se răspândește rapid”, a spus Rajan Basra, cercetător principal la Centrul Internațional pentru Studiul Radicalizării de la King’s College din Londra.

În plus, atacul lui Baillet din Halle „a ajutat la introducerea acelei idei că puteți face ceva pe cont propriu”, inclusiv accesând internetul unde pot fi găsite tutoriale privind tehnologia 3D aplicată armelor.

Forensic Equity a fost de acord că există o tendință în creștere în ceea ce privește infractorii și extremiștii de extremă dreaptă care produc arme de foc din imprimante 3D.

„Acest lucru este foarte îngrijorător, deoarece în Marea Britanie este foarte dificil pentru criminali să achiziționeze arme reale. Dar colegii mei din Poliția Metropolitană mi-au spus că văd acum mai multe arme imprimate 3D ”, precizează Phillip Boyce.

De ce să imprimi o armă în loc să o cumperi?

Interesul crescând pentru armele tipărite 3D este o alternativă la accesul dificil la piața ilicită a armamentului, cel puțin în Europa. O pușcă de asalt poate costa chiar și 6000 de euro pe piața neagră, mult mai scumpă decât una produsă prin tehnologia 3D.

„Armele imprimate 3D, cu diferite componente din plastic, fără numere de serie, sunt armele unor potențiale atacuri. Forțele de poliție din întreaga Europă sunt preocupate de această problemă”, a explicat Rajan Basra.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
565 afisari

5 COMENTARII

  1. Foarte bune. Avem nevoie de așa ceva pentru a ne apăra. Că o să fie nevoie! Pe actuala miliție te poți pișa. Sau chiar ea să te dea pe mâna interlopilor, țiganilor, cămătarilor. Îl mai țineți minte pe Șoric? MARELE ȘORIC??? Aveți încredere că o lichea prăpădită ca ăla v-ar apăra?
    NU, NOI VA TREBUI SĂ NE APĂRĂM!!!

    • Du-te si te cauta la un psiholog ca ai probleme la mansarda. Ai fi ultimul om pe care l-as lasa sa puna mana pe un dispozitiv creat sa curme vieti… Nu-ti place, beleste bine ochii cand o sa votezi data viitoare. Lichele votezi, lichelele o sa faca legea…

      • Băi, lamelă, cu tine se mândrește prostia. Ghinion, tablagiule, ghinion. Mai degrabă tu nu ar trebui să ai acces la armament. Că ești un tablagiu cu I.Q. subunitar. Eu votez bine, problema-i cu nenorociții care votează U.S.L.-ua, garanta paraziților și hoților din Rrrumânica.

  2. Capse se gasesc la masinile de batut cuie,bolturi,asumare animale.Restul le face orice strungar,chiar si pe un strung Optium care se gaseste in comert,pulbere se face prin metoda clasica care o cunosc vanatorii batrani.Dinamita se obtine la fel de usor in sistem clasic.Prin anii 70 am gasit in librarie o carte editata de AC.militara pe care nu o mai am unde se descria amanuntit metodele prin care se putea lupta in spatele inamicului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger