AcasăȘTIRI EXTERNEProiectele militare ale Chinei în Atlantic. Pentagonul, gură-cască

Proiectele militare ale Chinei în Atlantic. Pentagonul, gură-cască

Proiectele militare ale Chinei în Atlantic. Pentagonul, gură-cască/ Foto: Facebook

Planurile militare chineze din Atlantic îngrijorează Statele Unite. Beijingul vrea să înființeze o bază navală pe coasta de vest a Africii.

Într-un interviu acordat AP, generalul Stephen Townsend, care conduce Comandamentul SUA pentru Africa (Africom), și-a exprimat îngrijorarea cu privire la construirea potențială a unei baze militare chineze pe coasta de vest a continentului african. Potrivit acestuia, China a intrat în contact cu mai multe națiuni africane pentru a negocia deschiderea unei astfel de facilități.

Townsend explică faptul că Beijingul nu este încă decis cu privire la locația exactă a bazei sale viitoare. Țările situate atât în ​​nord (cum ar fi Mauritania), cât și în sud (cum ar fi Namibia) ar fi fost contactate.

Porturi, căi ferate, drumuri, poduri: de ani de zile, China și-a consolidat intens prezența în Africa, până la punctul de a fi astăzi principalul partener comercial și constructor de pe continent. Singura bază militară chineză aflată în afara granițelor sale se află, de altfel, în Djibouti, în Cornul Africii.

Această bază permite Chinei să-și îmbunătățească capacitatea de proiecție în Oceanul Indian și să dispună de o prezență militară permanentă pe continentul african. Înființarea sa a fost ca urmare a operațiunilor anti-piraterie din Somalia, în 2008 – o premieră pentru marina chineză care, la acea vreme, nu se aventurase încă în apele internaționale.

Interes strategic și comercial

În aproximativ cincisprezece ani, toate acestea s-au schimbat foarte mult. Zvonurile persistente susțin că China încerca să construiască o bază în Tanzania sau Kenya, pentru a-și stabili prezența mai la sud, dar tot pe partea de est. De atunci, China și-a revizuit ambițiile în sus, proiectându-se acum spre Atlantic.

Statele Unite, a căror marină domină Atlanticul central, nu vede deloc cu ochi buni instalarea unei puteri rivale în ceea ce consideră că ar fi terenul său, mai ales după demonstrațiile de forță permanente ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

„Aș prefera să fie în Tanzania mai degrabă decât pe coasta Atlanticului. Atlanticul mă îngrijorează foarte mult”, a declarat Townsend, scrie Korii/Slate.

În special, precizează generalul american, că Atlanticul este mult mai îngust decât Pacificul: în mile marine, o astfel de bază ar putea fi mult mai aproape de țara sa.

Pentru China, a cărei majoritate a exporturilor sunt transportate pe mare, o prezență în Atlantic ar fi de mare interes strategic și comercial. Mai ales că Beijingul, prin intermediul companiei China Harbor Engineering Company și China Exim Bank, finanțează numeroase proiecte în Africa de Vest, inclusiv construcția porturilor-terminal pentru containere aflate în largul orașelor Kribi (Camerun) și Lekki (Nigeria).

author avatar
Tudor Borcea
588 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger