AcasăȘTIRI EXTERNE„Progresismul” în New York. Condamnații pentru vânzarea de canabis, primii care îl...

„Progresismul” în New York. Condamnații pentru vânzarea de canabis, primii care îl vând legal

„Progresismul” în New York. Condamnații pentru vânzarea de canabis, primii care îl vând legal / Foto: printscreen

O nouă lege este menită să repare „nedreptățile” provocate de „războiul împotriva drogurilor” în statul New York, care a afectat în special comunitățile afro-americane și latino-americane în trecut.

Primele licențe pentru vânzarea de canabis în statul New York au fost eliberate în săptămâna 21 noiembrie. Deși acesta nu este primul stat care legalizează vânzarea de canabis în scop recreativ, modul unic în care au fost acordate aceste prime licențe este un experiment de justiție reparatorie.

Anularea „răului” în cadrul comunităților afectate

Într-adevăr, pentru a obține una dintre aceste prime 150 de licențe, trebuie „să fi fost condamnat pentru infracțiuni legate de canabis de către statul New York înainte de 31 martie 2021. Acest lucru ar putea fi pentru posesie sau vânzare, sau orice altă infracțiune care rezultă din posesia de cannabis”, spune Jeffrey Hoffman, un avocat specializat în probleme legate de canabis.

Membrii de familie direcți (părinți sau copii) ai persoanelor condamnate pentru infracțiuni legate de canabis sunt, de asemenea, eligibili, dar numărul mare de cereri, 903 pentru doar 150 de locuri, sugerează că este puțin probabil ca acestea să fie acceptate, deoarece persoanele condamnate au prioritate.

În spatele acestei condiții prealabile, care ar putea surprinde sau chiar șoca, se află dorința statului New York de a anula răul pe care criminalizarea canabisului l-a produs persoanelor și comunităților cel mai grav afectate.

New York are de mult timp legi draconice în ceea ce privește canabisul. Cu toate acestea, acestea au fost adesea aplicate cu mai multă rigoare populației sărace și non-albe a statului, cel mai elocvent exemplu fiind legile introduse în 1973 de guvernatorul statului și aspirant la președinție, Nelson Rockefeller. Această legislație dură a făcut parte din „Războiul împotriva drogurilor” al președintelui Richard Nixon, care a încurajat politicienii să intensifice această problemă, scrie Slate.

Aceste legi pedepsesc vânzarea a mai mult de 57 de grame sau deținerea a mai mult de 110 grame de droguri (heroină, morfină, cocaină, canabis etc.) cu o pedeapsă minimă de 15 ani de închisoare. Această pedeapsă poate ajunge până la închisoare pe viață, ca și în cazul unei crime.

Pedepse, în funcție de „culoarea pielii”

Cu toate acestea, aceste legi Rockefeller nu au fost aplicabile mult timp la vânzarea de canabis. Încă din 1977, guvernatorul democrat Hugh Carey le-a eliminat de pe lista substanțelor acoperite de lege. Dar posesia și vânzarea de canabis rămân foarte dur aplicate, în special din cauza legii „stop-and-frisk”, care permite polițiștilor din New York să oprească și să percheziționeze orice persoană pe care o suspectează că a comis sau este pe cale să comită o infracțiune, fără a fi nevoiți să explice nimănui criteriile lor.

O altă critică la adresa acestor legi este aceea că ele sunt aplicate foarte diferit în funcție de culoarea pielii persoanelor oprite. În New York, „un bărbat de culoare avea de 15 ori mai multe șanse să fie arestat pentru posesie de canabis decât un alb”, spune Hoffman.

Prin urmare, legea de legalizare a canabisului în statul New York și-a propus nu doar să legalizeze substanța, ci și să se asigure că comunitățile cele mai afectate de criminalizarea canabisului vor beneficia de asemenea de legalizarea acesteia.

Această inițiativă fără precedent este prevăzută în Legea canabisului din New York, promulgată la 31 martie 2021 de către guvernatorul de atunci, Andrew Cuomo. Susținută de majoritatea democrată din legislativul statului, legislația este cea mai îndrăzneață din țară în ceea ce privește despăgubirile acordate celor afectați de războiul împotriva drogurilor.

Liderul majorității democrate din Adunarea din New York, Crystal Peoples-Stokes, a declarat după vot că în această lege „corectitudinea nu este pe locul doi, ci pe primul loc, așa cum ar trebui să fie, pentru că oamenii care au plătit prețul acestui război împotriva drogurilor au pierdut atât de mult”.

Pe lângă faptul că primele licențe sunt rezervate persoanelor care au fost trimise la închisoare din cauza canabisului, legea prevede că 40% din taxele colectate din vânzarea de canabis trebuie reinvestite pentru comunitățile cele mai afectate de războiul împotriva drogurilor, în special comunitățile afro-americane și latino-americane.

De asemenea, aceasta prevede că condamnările legate de canabis ar trebui să fie șterse automat din cazierul judiciar. O măsură puternică în SUA, unde multe locuri de muncă necesită un cazier curat.

Piață profitabilă și fiabilă

Aceste măsuri progresiste au fost, totuși, echilibrate pentru a satisface o altă dorință declarată a statului New York de a stabili o piață fiabilă și foarte profitabilă pentru canabis. Prin urmare, o condiție suplimentară pentru a primi aceste prime licențe este ca infractorii condamnați să poată demonstra că au deținut cel puțin 10% dintr-o afacere care a fost profitabilă timp de cel puțin doi ani.

O măsură care este atât practică, cât și pragmatică: „În primul rând, dacă singura condiție ar fi fost o condamnare anterioară, ar fi existat sute de mii de cereri. Dar și pentru că autoritățile de reglementare vor ca cei care primesc licența să reușească să genereze profituri”, analizează Hoffman.

Pentru a asigura succesul proiectului, statul însuși a construit primele puncte de vânzare a marijuanei, care vor fi furnizate la cheie vânzătorilor acestui prim val de licențe. În acest caz, va trebui doar să se asigure că plătește chiria pentru sediul în care își continuă activitatea.

Cu toate acestea, nu toți cei care sunt în favoarea legalizării canabisului sunt în favoarea acestei legi. Cel mai controversat punct este cerința ca solicitanții de permis să fi fost condamnați în mod expres de statul New York.

A fost intentat un proces împotriva acestei cerințe. Kenneth Gay, un bărbat care a fost condamnat în Michigan, a intentat un proces împotriva statului New York după ce a solicitat un permis în cinci regiuni ale statului. El a susținut că cerința este neconstituțională și că încalcă Dormant Commerce Clause, care interzice statelor să pună în aplicare măsuri protecționiste și să restricționeze comerțul interstatal.

Această procedură a oprit acordarea a 63 din cele 150 de licențe în cele cinci regiuni ale statului în care Kenneth Gay a depus cererea. Aceasta nu va fi reluată până când nu se va lua o decizie în instanță. În celelalte unsprezece zone din New York care nu sunt afectate de procedură, punctele de vânzare a marijuanei ar trebui, dacă totul decurge conform dorințelor statului, să se deschidă înainte de sfârșitul anului.

author avatar
Tudor Borcea