AcasăȘTIRI EXTERNEProgramul-spion Pegasus lovește guvernul Marii Britanii / „Cârtița” din biroul premierului Boris...

Programul-spion Pegasus lovește guvernul Marii Britanii / „Cârtița” din biroul premierului Boris Johnson

Boris Johnson îi dă un "brânci" lui Klaus Iohannis şi-i "FURĂ" locul. Răsturnare de situaţie

Grupul de supraveghere a drepturilor digitale Citizen Lab a declarat luni că a avertizat oficialii britanici că dispozitivele electronice conectate la rețelele guvernamentale, inclusiv unele din cadrul biroului premierului din Ministerul de Externe, par să fie infectate cu software-ul de spionaj de producție israeliană Pegasus.

Software-ul cunoscut sub numele de Pegasus este un produs al fabricantului israelian de arme cibernetice NSO Group.

„Confirmăm că în 2020 și 2021 am observat și am notificat guvernul Marii Britanii cu privire la multiple cazuri suspecte de infecții cu spyware Pegasus în rețelele oficiale din Regat”, se arată într-o postare a Citizen Lab.

Clienți din Emirate, Cipru, Iordania și India

Un purtător de cuvânt al NSO a declarat că acuzațiile sunt „false și nu ar putea fi legate de produsele NSO din motive tehnologice și contractuale”. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că „nu comentăm în mod obișnuit probleme de securitate”, scrie Reuters.

Citizen Lab a declarat că, în opinia sa, atacul legat de biroul premierului a fost realizat de clienții NSO din Emiratele Arabe Unite, în timp ce hackingul de la Ministerul britanic de Externe a provenit din alte țări, inclusiv Cipru, Iordania și India.

Autoritățile cipriote „neagă categoric” orice implicare în această chestiune, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Marios Pelekanos.

„Cu toate acestea, pentru a evita orice alte speculații cu privire la o legătură cu Cipru, menționăm că Guvernul Republicii Cipru, care se bucură de relații excelente cu guvernul britanic în toate domeniile, nu a fost niciodată abordat cu niciun fel de anchetă pe marginea subiectului în cauză de către autoritățile britanice relevante”, a spus el într-o declarație transmisă prin e-mail.

Purtătorii de cuvânt ai guvernelor Emiratelor Arabe Unite, Iordaniei și Indiei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

author avatar
Tudor Borcea