AcasăȘTIRI EXTERNEProgram de spionaj la scară națională folosit de Kremlin / FSB, în...

Program de spionaj la scară națională folosit de Kremlin / FSB, în spatele operațiunii, spun hackerii

Program de spionaj la scară națională folosit de Kremlin / FSB, în spatele operațiunii, spun hackerii / Foto: printscreen

Colectivul de hackeri CAXXII susține că a descoperit un program de spionaj rusesc pe scară largă. Acest lucru ar permite Kremlinului să monitorizeze în mod ilegal cetățenii și companiile. Hackerii au divulgat 128 de gigaocteți de documente de la furnizorul rus de internet Convex. „Ei trimit în mod activ date către Moscova”, a declarat un hacker pentru Kyiv Post. „Nu este vorba doar de ascultare preventivă”.

Hackeri din cadrul colectivului CAXXII a declarat pentru Kyiv Post că Rusia a creat un program de spionaj pe scară largă prin intermediul furnizorului rus de internet Convex. Scopul acestora ar fi de a urmări activitățile online ale cetățenilor ruși și ale companiilor private.

FSB, în spatele operațiunii

„Este vorba de spionaj, ascultare neautorizată și monitorizare a cetățenilor fără mandat. Acest lucru eludează legile Federației Ruse și toate declarațiile publice ale autorităților ruse”, a spus un hacker. „Ei trimit în mod activ date către Moscova. Nu este vorba doar de o ascultare preventivă”.

Colectivul susține chiar că în spatele acestei operațiuni de ascultare s-ar afla Serviciul Federal de Securitate al țării, FSB.

Programul „Green Atom”

Potrivit grupului de hackeri, Convex a creat un program de monitorizare a activităților online ale cetățenilor ruși și ale companiilor private. Programul, denumit „Green Atom”, presupune instalarea și întreținerea unor echipamente de supraveghere menite să „monitorizeze activitatea online a întregului trafic care intră și iese din Convex”, potrivit CAXII, informează 7sur7.

„Este vorba de spionaj, ascultare neautorizată și supraveghere a cetățenilor fără mandat. Acest lucru eludează legile Federației Ruse și toate declarațiile publice ale autorităților ruse”.

Documentele publicate de CAXXII conțin, de asemenea, informații de la mii de cetățeni ruși care au fost clienți ai companiilor ale căror date au fost divulgate. Un expert a declarat pentru Kyiv Post că datele lor ar putea ajunge în mâinile unor hackeri externi care nu sunt afiliați la colectivul CAXXII.

Nu este un secret că Rusia își spionează cetățenii. Începând cu anii 1990, Kremlinul a folosit o rețea numită SORM (System for Operational Investigations). Acesta a fost modernizat de multe ori și acționează ca un fel de „ușă din spate” pentru ca guvernul să spioneze telecomunicațiile rusești. Acest lucru este permis de legislația rusă. Cu toate acestea, colectarea automată a tuturor datelor care trec prin internet nu este legală.

CAXXII susține că „Green Atom” oferă serviciilor de informații rusești cec în alb pentru a „înregistra convorbirile telefonice, a transmite toate datele care trec prin servere etc.”, inclusiv posibilitatea de a „urmări tranzacțiile cu carduri de credit și e-mailurile” și de a „monitoriza rețelele sociale”.

Colectivul de hackeri postează de luni de zile pe platforma de socializare Telegram înregistrări video cu piratarea stațiilor IPTV rusești din întreaga țară. IPTV înseamnă „internet protocol TV”. Este un flux de canale de televiziune pe internet. Modul de operare al grupului este de a sparge rețeaua IPTV pentru a înlocui conținutul tv pro-guvernamental obișnuit cu videoclipuri anti-Putin și pro-opoziție.

Numărul grupurilor de hackeri ruși a crescut dramatic de când Putin a invadat Ucraina. Ca urmare, sute de mii de tineri ruși au fost chemați la serviciul militar sau au fost nevoiți să părăsească Rusia pentru a evita recrutarea. Mai mulți hackeri au povestit în trecut că mobilizarea lor i-a determinat să întreprindă acțiuni cibernetice împotriva propriului guvern.

author avatar
Tudor Borcea
573 afisari

3 COMENTARII

  1. ” 128 de gigaocteți ”

    mai du-te la un curs de perfectionare,
    ai ramas atarnat in anii ’80
    acu’ se spune gigaBYTES !

    (securila prost,
    l-au luat de copil bezmetic,
    l-au facut cu ochi albastri)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger