AcasăȘTIRI EXTERNEProfituri colosale pentru Big Pharma în acest an. Prețuri record pentru noile...

Profituri colosale pentru Big Pharma în acest an. Prețuri record pentru noile medicamente lansate în SUA

Profituri colosale pentru Big Pharma în acest an. Prețuri record pentru noile medicamente lansate în SUA / Foto: printscreen

Producătorii de medicamente din SUA lansează noi produse la prețuri record în acest an, potrivit unei analize, subliniind puterea lor de stabilire a prețurilor chiar și în condițiile în care Congresul încearcă să reducă facturile anuale de 500 de miliarde de dolari pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă în Statele Unite.

În același timp, unii producători farmaceutici divulgă mai puține informații despre prețurile acestor tratamente, care au fost supuse unui control sporit în ultimii ani. „În SUA, le permitem producătorilor de medicamente să stabilească liber prețurile pentru toate medicamentele cunoscute”, a declarat pentru Reuters dr. Aaron Kesselheim, profesor de medicină la Harvard Medical School și Brigham and Women’s Hospital.

„Valoarea pentru pacienți”

Prețul mediu anual al celor 13 medicamente noi aprobate de Food and Drug Administration din SUA pentru boli cronice în acest an este de 257.000 de dolari, potrivit sursei citate. Alte șapte medicamente lansate recent costă peste 200.000 de dolari. Alte trei medicamente lansate pe piață în 2022 sunt utilizate doar intermitent și nu au fost incluse în calcule.

Anul trecut, prețul mediu anual a crescut la 180.000 de dolari pentru 30 de medicamente care au ajuns pentru prima dată pe piață până la jumătatea lunii iulie 2021, potrivit unui studiu publicat recent de JAMA.

Deși numărătoarea Reuters nu reproduce exact activitatea acestui studiu, arată că direcția prețurilor noilor medicamente continuă să crească.Studiul JAMA a exclus, de asemenea, medicamentele care sunt utilizate intermitent. Acesta a inclus o ajustare pentru faptul că medicamentele pentru boli foarte rare au prețuri mai mari, ceea ce Reuters nu a făcut.

Industria farmaceutică susține că prețurile noilor medicamente, dintre care multe tratează în prezent boli rare pentru care nu există tratamente, reflectă valoarea lor pentru pacienți, inclusiv capacitatea de a preveni vizitele costisitoare la urgențe și spitalizările. Producătorii de medicamente subliniază, de asemenea, că nu ei determină cât de mult plătesc în cele din urmă pacienții americani pentru medicamente.

„Compania de asigurări (de sănătate) individuală și planul fiecărei persoane vor determina costurile suportate de fiecare persoană”, a declarat compania Eli Lilly & Co ca răspuns la o întrebare referitoare la prețul anual de 12.700 de dolari al noului său medicament pentru diabet, Mounjaro, adăugând că firma oferă carduri de economii pentru a reduce aceste costuri la 25 de dolari pe lună.

Perdea de fum pentru costuri ridicate

În același timp, a devenit mai dificil să se confirme informațiile privind prețurile medicamentelor. Reuters a solicitat date privind prețurile de la toate cele 15 companii care au lansat noi medicamente în acest an. Șase producători fie nu au răspuns la solicitarea de detalii privind prețurile, fie au furnizat inițial doar informații parțiale, cum ar fi un cost „per flacon”, mai degrabă decât un cost anual bazat pe utilizarea medie a pacienților, așa cum au făcut în trecut.

Sanofi a declarat că noul său medicament Enjaymo, utilizat pentru tratarea unui tip rar de anemie, costă 1.800 de dolari pe flacon. Făcându-se presiuni suplimentare, grupul francez de sănătate a precizat că prețul anual tipic este de 280.800 de dolari.

Immunocore a dezvăluit inițial doar prețul „pe flacon” pentru medicamentul său pentru melanom, Kimmtrak, în timp ce Dermavant Sciences a dezvăluit doar prețul „pe tub” pentru noua sa cremă pentru psoriazis.

Bristol Myers Squibb a numit un preț „pe perfuzie” pentru tratamentul împotriva cancerului Opdualag. Toate cele trei au furnizat în cele din urmă prețuri anuale.

CTI BioPharma  a citat o bază de date a unei terțe părți, dar ulterior a indicat un preț lunar pentru tratamentul pentru anemie rară, Vonjo. Mycovia Pharmaceuticals a declarat că „în calitate de companie private” nu va furniza informații privind prețurile pentru medicamentul său antifungic Vivjoa.

Dr. Amit Sarvaptwari, profesor la Universitatea Harvard, specializat în drept sanitar, a declarat că această subdivulgare ar putea fi „o încercare de a distrage atenția” de la costurile anuale ridicate. Unii producători de medicamente răspund spunând că costul tratamentului poate varia în funcție de greutatea pacientului și de alți factori, ceea ce face dificilă estimarea prețurilor pentru pacientul mediu.

„Părghii scăpate de sub control”

Săptămâna trecută, Congresul a adoptat legea privind deblocarea a 430 de miliarde de dolari privind reducerea inflației, care include un plafon pentru creșterile anuale ale prețurilor la medicamente și permite programului de asistență medicală pentru persoanele în vârstă, Medicare, să negocieze prețurile pentru cele 20 de medicamente pentru care cheltuiește cel mai mult.

Cu toate acestea, proiectul de lege nu limitează prețul pe care producătorii de medicamente îl pot percepe pentru noile medicamente. Unii experți din industrie spun că acest lucru i-ar putea face pe producători și mai dependenți de prețuri de pornire mai mari.

„Industria se va îndrepta către noile medicamente pentru a încerca să folosească un efect de pârghie care rămâne necontrolat”, a declarat Daniel Ollendorf, de la Centrul pentru evaluarea valorii sănătății și a riscurilor din cadrul Centrului Medical Tufts.

Un studiu publicat de JAMA privind prețurile medicamentelor a constatat că prețurile de pornire ale medicamentelor în SUA au crescut cu 20% anual între 2008 și 2021. Reuters nu a calculat o creștere comparabilă pentru 2022, deoarece astfel de reduceri nu sunt publicate.

Plătitorii solicită adesea reduceri și rambursări pentru noile medicamente, pe măsură ce devin disponibile tratamente concurente. Pe măsură ce expiră brevetele, medicamentele generice mai ieftine atenuează, de asemenea, inflația prețurilor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, care a crescut cu 2,8% în cele 12 luni până în iulie, potrivit Bureau of Labor Statistics.

„Marea majoritate a medicamentelor pe care le folosesc americanii sunt medicamente generice”, spune Rena Conti, profesor asistent la Boston University Business School. „Medicamentele pentru boli cu puține opțiuni de tratament au cele mai mari prețuri”, a spus ea.

 

author avatar
Tudor Borcea
255 afisari

2 COMENTARII

  1. Au fabricat virusul Covid in Ucraina si au prostit lumea cu vaccinuri ,Amerlocii si UE vor sa faca bani din orice au omorit zeci de milioane de persoane in toata lumea si au dat vina pe chinezi dar o sa vina timpul in care vor da socoteala acest NATO

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger