AcasăȘTIRI EXTERNEProfit record pentru Gazprom. Ce sumă a anunțat gigantul energetic din Rusia

Profit record pentru Gazprom. Ce sumă a anunțat gigantul energetic din Rusia

Profit record pentru Gazprom. Ce sumă a anunțat gigantul energetic din Rusia / Foto: Facebook

Gigantul rus Gazprom a anunțat joi o creștere considerabilă a profitului net în 2021, în urma redresării economice post-pandemie și a creșterii cererii de hidrocarburi.

Grupul energetic controlat de statul rus și-a văzut profitul net ajungând la 2.159 de miliarde de ruble în 2021 (28,4 miliarde de euro la cursul actual), față de 162 de miliarde în 2020,  adică o creștere de 13 ori mai mare.

Europa de Vest, grosul exporturilor

Profitul net atribuibil acționarilor a ajuns la 2.093 de miliarde de ruble, față de numai 135 de miliarde în 2020, un an marcat de o scădere a cererii și a prețurilor din cauza pandemiei Covid-19.

Acesta este un profit net de o amploare fără precedent. „Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creșterea prețurilor la gaze și petrol”, a precizat Gazprom într-un comunicat, menționând că vânzările sale de țiței și condensate de gaze au crescut în valoare cu 81% în 2020.

Cifra de afaceri a crescut de 1,6 ori. Acesta a crescut de la 6.321 miliarde de ruble în 2020 la 10.241 miliarde în 2021.

Producătorul rus își obține o mare parte din venituri din exporturile europene, în special către Europa de Vest. În 2021, a beneficiat de criza gazelor din Europa datorită stocurilor excepțional de scăzute, ceea ce a contribuit la o creștere a prețurilor.

În schimb, profitul net al Gazprom s-a prăbușit în 2020. În sectorul hidrocarburilor în ansamblu, anul a fost marcat de o prăbușire a prețurilor și a cererii de energie din cauza măsurilor luate pentru combaterea pandemiei Covid-19, care a afectat în special sectorul transporturilor.

author avatar
Tudor Borcea
256 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger