AcasăȘTIRI EXTERNEProducția de iPhone, afectată în preajma sărbătorilor. Restricțiile Covid-19 îi gonesc pe...

Producția de iPhone, afectată în preajma sărbătorilor. Restricțiile Covid-19 îi gonesc pe muncitorii celei mai mari fabrici din lume

Producția de iPhone, afectată în preajma sărbătorilor. Restricțiile Covid-19 îi gonesc pe muncitorii celei mai mari fabrici din lume / Foto: printscreen

Producția de iPhone-uri ale Apple Inc. ar putea scădea cu până la 30% la cea mai mare fabrică de acest fel din lume, în China, din cauza înăspririi restricțiilor anti-Covid-19 și după ce a fost descoperit un focar la această uzină din Zhengzhou.

 

Producătorul Foxconn, în mod oficial Hon Hai Precision Industry Co Ltd, lucrează la creșterea producției la o altă fabrică din orașul Shenzhen pentru a compensa deficitul, a declarat o sursă apropiată chestiunii, refuzând să fie identificată deoarece informațiile sunt private.

Panică în rândurile celor 200.000 de angajați

Principala fabrică din Zhengzhou, în centrul Chinei, care are aproximativ 200.000 de angajați, a fost zguduită de nemulțumiri legate de măsurile stricte de limitare a răspândirii Covid-19, mai mulți muncitori fugind din uzină în weekend.

Fotografiile și videoclipurile de pe rețelele de socializare pretindeau că arată personalul mergând pe câmpuri ziua și pe drumuri noaptea. Nu s-a putut verifica imediat autenticitatea postărilor.

Orașele din centrul Chinei au elaborat în grabă planuri de izolare a muncitorilor care fug în orașele lor de origine de la cea mai mare fabrică de iPhone din țară, pe fondul temerilor că aceștia vor răspândi coronavirusul după ce vor părăsi uzina din Zhengzhou

Posibilul impact asupra producției survine într-o perioadă în care producătorii de electronice sunt în mod tradițional foarte solicitați, înainte de sărbătorile de sfârșit de an, care reprezintă, de asemenea, o perioadă de vârf pentru furnizori precum Apple.

Foxconn a declarat duminică că aduce situația sub control și că va coordona producția de rezervă cu alte fabrici pentru a reduce orice impact potențial. Foxconn este cel mai mare producător de iPhone al Apple, producând 70% din livrările de iPhone la nivel global, care la rândul lor reprezintă 45% din veniturile firmei taiwaneze, au declarat luna aceasta analiștii de la Fubon Research din Taipei.

Aceasta fabrică telefoane și în India, dar uzina din Zhengzhou asamblează cea mai mare parte a producției sale globale, scrie Euronews.

Program de lucru cu „circuit închis”

În conformitate cu măsurile ultra-stricte din China privind aplicarea politicii „zero-Covid-19”, localitățile trebuie să acționeze rapid pentru a reprima focarele de infecție, cu măsuri care includ închideri la scară largă.

Fabricilor din zonele afectate li se permite adesea să rămână deschise, cu condiția să funcționeze în cadrul unui sistem de „circuit închis” în care personalul locuiește și lucrează la fața locului. Întreprinderile au declarat că astfel de aranjamente ridică numeroase dificultăți. La 19 octombrie, Foxconn a interzis luarea mesei la cantinele de la fabrica din Zhengzhou și a cerut lucrătorilor să ia masa în dormitoare.

În luna mai, fabrica din Shanghai a unui alt furnizor Apple, Quanta Computer Inc., care asamblează MacBook-uri, a fost, de asemenea, afectată de haos după descoperirea cazurilor de Covid-19, în ciuda faptului că a fost pus în aplicare un sistem de circuit închis.

Foxconn nu a dezvăluit numărul de lucrători infectați și nici numărul celor care au plecat, dar a declarat duminică că nu îi va împiedica să plece. Zhengzhou, capitala provinciei Henan, a raportat 167 de cazuri de infecție cu Covid-19 transmisă la nivel local în cele șapte zile precedente datei de 29 octombrie, în creștere față de 97 de cazuri în perioada precedentă de șapte zile.

Sâmbătă, orașele din apropiere, inclusiv Yuzhou, Changge și Qinyang, au îndemnat lucrătorii Foxconn să se prezinte la autoritățile locale înainte de a se întoarce acasă.

author avatar
Tudor Borcea