AcasăȘTIRI EXTERNE„Problema turcească” subminează credibilitatea NATO

„Problema turcească” subminează credibilitatea NATO

Testarea sistemului rusesc de rachete S-400 este cea mai recentă sfidare a președintelui Recep Erdogan față de cei mai importanți jucători ai Alianței Nord Atlantice.

 “Aceste teste vor continua ”, a spus șeful statului turc, hotărât să-și continue ambițiile politice, tratând în același timp cu Rusia, China, Europa și Statele Unite. Fără rezultat, Pentagonul a condamnat încă o dată Turcia amenințând Ankara cu “consecințe grave”. Anul trecut, Statele Unite au suspendat participarea Turciei la programul de dezvoltare a avioanelor de luptă F-35, considerând că sistemul S-400 este o amenințare pentru acestea. NATO privește cu îngrijorare expansiunea Turciei în Marea Mediterană, inclusiv implicarea sa în conflictele din Libia și Nagorno-Karabah. În cadrul Alianței,  Ankara a blocat timp de câteva luni adoptarea planului de apărare pentru țările baltice și Polonia, sub pretextul obținerii recunoașterii ca organizații teroriste ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ) și ramurile sale siriene. În același timp, puterea militară a Turciei continuă să crească datorită echipamentelor produse de industria de apărare a țării.

“Această nouă capacitate a forței armate întărește sau slăbește NATO? Astăzi, nimeni nu știe nimic despre asta”, comentează în presa franceză Marc Perrini, fost diplomat în Turcia. Confruntat cu „ problema turcească ”, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a negociat instituirea unui mecanism de dezamorsare a tensiunilor între Atena și Ankara. Turcia și Grecia au anulat  în ultimul moment exercițiile militare planificate săptămâna trecută în Marea Mediterană, dar practic nimic nu este stabilit. “Erdogan ține ostatic o Alianță care se află paralizată, în absența unor pârghii pentru a exercita o influență în conflictele în care este implicată Turcia”, a subliniat Joylon Howorth, profesor invitat la Universitatea din Harvard. La noul sediul NATO, în  clădirea  de un miliard de euro inaugurată în mai 2017 în prezența lui Donald Trump, strategii se întreabă de credibilitatea unei Alianțe subminată din interior de diviziile sale. ” În cazul unei crize majore în Marea Neagră sau în Europa de Est, ar exista îndoieli profunde cu privire la angajamentul Turciei „, admit unele surse. “Toată lumea așteaptă rezultatele alegerilor prezidențiale din Statele Unite”, adaugă Howorth. „De la sfârșitul Războiului Rece, NATO a căutat un rol fără să-l găsească, iar acum incertitudinile Turciei cresc dificultățile de a răspunde acestei provocări”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger