AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Prizonieri ruși împușcați de soldații ucraineni / Ce reacție...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Prizonieri ruși împușcați de soldații ucraineni / Ce reacție a avut Kievul (VIDEO)

Prizonieri ruși împușcați de soldații ucraineni / Kievul promite „anchetă imediată” (VIDEO)

Ucraina promite o „investigație imediată” după ce pe Internet au fost difuzate filmări în care soldații ucraineni împușcă prizonieri ruși.

Un video arată soldați ucraineni care împușcă în genunchi câțiva prizonieri ruși, în timpul unei operațiuni în regiunea Harkov.

„Tratăm prizonierii conform Convenției de la Geneva”

În videoclipul de aproape șase minute, soldații ucraineni sunt auziți spunând că au capturat un grup de recunoaștere rus care operează de la Olkhovka, o așezare din Harkov la aproximativ 20 de mile de granița cu Rusia, informează CNN.

Întrebat despre videoclip, un consilier prezidențial ucrainean, Oleksi Arestovici, a spus într-un interviu postat duminică pe YouTube: „Guvernul ia acest lucru foarte în serios și va fi o anchetă urgentă. Suntem o armată europeană și nu ne maltratăm prizonierii.  Dacă acest lucru se dovedește a fi real, acesta este un comportament absolut inacceptabil”.

Într-un briefing separat, Arestovici a spus: „Tratăm prizonierii în conformitate cu Convenția de la Geneva, indiferent de motivele emoționale personale”.

Șeful armatei ucrainene: „Inamicul distribuie clipuri puse în scenă”

CNN a contactat Ministerul Apărării ucrainean pentru comentarii. Ca răspuns, ministerul a transmis o declarație a șefului Forțelor Armate, Valeri Zalujni. Declarația nu se referea direct la incident, ci spunea: „Pentru a discredita forțele de apărare ale Ucrainei, inamicul filmează și distribuie videoclipuri puse în scenă care arată tratamente inumane din partea a presupuși soldați ucraineni față de prizonierii ruși”.

„Subliniez că militarii Forțelor Armate ale Ucrainei și ale altor formațiuni militare legitime respectă cu strictețe normele dreptului internațional umanitar”, a spus Zalujni. „Vă îndemn să țineți cont de realitățile războiului informațional și psihologic și să aveți încredere numai în sursele oficiale”.

author avatar
Tudor Borcea