AcasăȘTIRI EXTERNEPrințul moștenitor saudit, acuzat de complot la asasinat. Pe cine voia să...

Prințul moștenitor saudit, acuzat de complot la asasinat. Pe cine voia să omoare

printulsaudit

Un fost spion saudit, căzut în dizgrație, îl acuză pe prințul monștenitor Mohammad bin Salman că a trimis o echipă de asasini în Canada ca să-l lichideze. Se întâmpla la câteva zile după ce jurnalistul Jamal Khashoggi ar fi fost omorât în Turcia de „mercenarii personali” ai prinţului moştenitor . 

Saad Aljabri, fost oficial cu rang înalt din serviciile secrete saudite, îi acuză pe prințul Mohammed bin Salman care e conducătorul defacto al Arabiei Saudite, că a trimis asasini să-l omoare cam la un an după ce când fugise din Arabia Saudită, timp în care prințul ar fi încercat să-l ademenească pe diverse căi să se întoarcă acasă.

Acesta indică mai multe persoane care ar fi fost implicate în acest complot, inclusiv doi dintre cei care au fost acuzați că s-au aflat în spatele operațiunii de eliminare a lui Khashoggi, potrivit CNN. Guvernul de la Riyad, Ambasada saudită la Washington și fundația prințului moștenitor nu au răspuns solicitărilor de a comenta acestea acuzații, precizează postul american.

Asasinii aveau un comportament ciudat

Vendeta pe care i-ar fi pregătit-o prințul moștenitor fostului oficial saudit a fost însă monitorizată cu atenție, „de la cel mai înalt nivel”, și de serviciile care se ocupă de securitatea națională a SUA, potrivit unui fost oficial citat de CNN.

Agenții FBI l-ar fi avertizat, de altfel, pe fiul disidentului, Khalid, în momentul în care acesta a sosit la Boston, să fie precaut. Nouă luni mai târziu, o echipă saudită a morții, așa-numita „echipă a tigrilor”, ateriza în Canada cu scopul de a-i ucide tatăl. Numai că membrii echipei nu au fost lăsați să intre în Canada și au fost întorși chiar pe aeroport.

Fostul oficial saudit se află în exil în Canada

Saad Aljabri se afla deja în străinătate în iunie 2017 când Mohammed bin Salman a luat puterea şi l-a plasat în arest la reşedinţa sa pe prinţul Mohammed bin Nayef. Fostul spion a refuzat să se întoarcă în regat, temându-se că va avea aceeaşi soartă. El s-a instalat în Canada, unde trăieşte unul dintre fiii săi.

Saad Aljabri adaugă că în martie anul trecut, doi dintre copiii săi care încă trăiesc în Arabia Saudită au fost răpiţi. El nu i-a mai văzut niciodată. Fostul spion, care spune că a dezvoltat relaţii strânse cu CIA de-a lungul anilor, invocă legea SUA privind protecţia victimelor torturii pentru a trage la răspundere regimul saudit.

author avatar
Andreea Vlad
294 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger