AcasăȘTIRI EXTERNEPrințul Andrew, o reputație în zdrențe

Prințul Andrew, o reputație în zdrențe

Dacă evită un proces grație înțelegerii obținute cu americanca Virginia Giuffre, care îl acuză că a agresat-o sexual în 2001, prințul Andrew trebuie să plătească o sumă considerabilă și o reputație ferfeniță.

Aranjamentul financiar anunțat rămâne confidențial, dar mai multe ziare britanice susțin că al treilea copil al reginei Elisabeta a II-a va trebui să plătească 12 milioane de lire sterline (mai mult de 14 milioane de euro) fostei victime a multimilionarului american Jeffrey Epstein, precum și asociației sale.

Documentul instanței precizează doar că Ducele de York „intenționează să facă o donație semnificativă organizației Virginia Giuffre”, creată anul trecut și numită „Speak Out, Act, Reclaim”, care sprijină victimele traficului sexual.

Potrivit tabloidului The Daily Mirror, prințul în vârstă de 61 de ani ar urma să plătească două milioane de lire acestei asociații și 10 milioane  Virginiei Giuffre personal.

Prin ajungerea la o înțelegere, pe măsură ce marea majoritate a astfel de cazuri din Statele Unite sunt încheiate, Andrew s-a salvat de umilirea unui proces civil care implică mărturia unuia dintre foștii săi consilieri, precum și a unei femei care pretindea că l-a văzut cu Giuffre într-un club de noapte din Londra acum 20 de ani.

În plus,  Andrew se confruntă cu un apel reînnoit de a renunța la titlul de Duce de York, după ce a acceptat să soluționeze cererea de agresiune sexuală civilă împotriva sa.

„Va fi o plată uriașă”, a declarat pentru AFP Mark Stephens, avocat de reputație la firma de avocatură Howard Kennedy, subliniind că prințul va trebui să „confirme că suma provine din resurse proprii” și nu din bani publici.

Potrivit Telegraph, regina și-ar putea ajuta fiul folosind propriile fonduri. Pe de altă parte, vânzarea de către Andrew a unei cabane elvețiane de lux pe care a achiziționat-o în 2014 împreună cu fosta sa soție, Sarah, pentru 13 milioane de lire sterline, ar putea ajuta la achitarea facturii.

Odată cu încheierea acestui acord, familia regală britanică a putut răsufla uşurată, sperând acum să concentreze atenţia publicului şi a presei asupra Jubileului de platină al Elisabetei a II-a, care sărbătoreşte 70 de ani de domnie.

Dar reputația lui Andrew Albert Christian Edward “va rămâne pătată totdeauna”, spune jurnalista Penny Junor. “Chiar dacă a contestat mereu faptele de care este acuzat și a susținut că înțelegerea nu este sinonimă cu o mărturisire, mulți oameni cred că este vinovat”.

Pentru a proteja imaginea Familiei Regale, Andrew a fost deposedat de orice rol oficial luna trecută și nu-și mai poate folosi titlul de Alteță Regală.

De asemenea, a fost privat de titlurile sale militare, o umilință suplimentară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
613 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger