Romanii au început duminică, 3 octombrie, să voteze pentru a-și alege noul primar, care va trebui să facă față nesfârșitelor neajunsuri cu care se confrontă capitala Italiei, copleșită de transportul public defectuos dar mai ales de gestionarea dezastruoasă a deșeurilor.
Votul, care are loc pe parcursul a două zile, se va încheia luni seara.
Cetatea Eternă, în topul celor mai murdare orașe
Situația acestei metropole cu 2,8 milioane de locuitori, una dintre cele mai mari din Europa, s-a agravat până la punctul în care mistreții, atrași de grămezile de gunoi, circulă regulat în unele zone rezidențiale.
Potrivit unui clasament publicat în septembrie de revista americană Time Out, Cetatea Eternă se află în topul celor mai murdare orașe din lume, alături de New York și Bangkok.
Peste tot, inclusiv în centrul istoric, pubelele cu miros pestilențial se revarsă, spre disperarea romanilor exasperați de situație.
În timpul campaniei lor, cei patru principali candidați la primărie s-au întrecut în propuneri și promisiuni pentru remedierea relelor Romei, cum ar fi o „curățenie extraordinară” a orașului, imediat după alegeri.
Cursă de patru
Actualul primar, Virginia Raggi, prima femeie aleasă pentru a conduce Roma în 2016, este din nou în cursă. Dar Raggi, în vârstă de 43 de ani, din Mișcarea 5 Stele (antisistem) nu a reușit să creeze o dinamică de reforme, chiar dacă, de exemplu, a luptat curajos cu prezența mafiei în firmele de salubritate.
Ea îi va înfrunta în primul tur pe Roberto Gualtieri, fost ministru al Eonomiei (2019-2021) purtând culorile Partidului Democrat (stânga), pe Nicola Michetti, un avocat candidat de dreapta și extremă dreaptă în vârstă de 55 de ani, care a comparat Covid cu o simplă gripă, și pe Carlo Calenda, candidat fără etichetă, fost ministru al dezvoltării economice în guvernul lui Matteo Renzi în 2016.
Dacă nu va exista o surpriză uriașă, va fi necesar turul doi, în 17 și 18 octombrie, pentru a cunoaște câștigătorul primăriei Romei, cursa, potrivit ultimelor sondaje, urmând să se joace între Gualtieri și Michetti, scrie Boursorama.
Roma, candidat la Expoziția Universală din 2030
Preocupat de restabilirea strălucirii capitalei italiene, a cărei imagine o reflectă și pe cea a întregii țări, premierul Mario Draghi a anunțat marți că Italia va prezenta candidatura Romei pentru Expoziția Universală din 2030, calificată drept „mare oportunitate pentru dezvoltarea orașul”.
Organizarea la Milano a acestui eveniment în 2015 a permis capitalei economice a Italiei să beneficieze de o schimbare reală, iar actualul primar al acestuia, Beppe Sala, el însuși fost patron al expoziției de la Milano, ar trebui să fie reales fără probleme.
Pe lângă Roma și Milano, peste o mie de municipalități sunt chemate să își reînnoiască administrațiile, în special Torino și Bologna în nord, precum și Napoli în sud. În total, 12 milioane de alegători dintr-un total de aproximativ 50 de milioane sunt chemați să meargă la vot.
Duminică, la ora 19:00, ora locală, prezența la vot a fost de puțin peste 33% la nivel național și 29,5% la Roma.