AcasăȘTIRI EXTERNEPrimul transport de cereale din Ucraina, de la începerea războiului. Ce navă...

Primul transport de cereale din Ucraina, de la începerea războiului. Ce navă a părăsit portul Odesa

Primul transport de cereale din Ucraina, de la începerea războiului. Ce navă a părăsit portul Odesa

Primul transport de cereale din Ucraina va părăsi portul Odesa, luni, în conformitate cu termenii acordului cu Rusia semnat la Istanbul, a anunțat Ministerul turc al Apărării.

„Cargoul Razoni, sub pavilion Sierra Leone, încărcat cu porumb, va părăsi portul Odessa cu destinația Liban la ora 08:30”, a precizat ministerul într-un comunicat.

30.000 de tone de porumb

Alte convoaie vor urma această primă plecare, respectând „coridorul (maritim) și formalitățile convenite”, a adăugat ministerul.

Semnat la 22 iulie la Istanbul, acordul care permite reluarea exporturilor ucrainene are ca scop atenuarea crizei alimentare mondiale, care a dus la creșterea prețurilor în unele dintre cele mai sărace țări din lume.

Potrivit site-ului Marine Traffic, care urmărește mișcarea navelor, nava Razoni era încă acostată luni, la ora 05:00 GMT, în portul Odessa, unde și-a anunțat plecarea la ora 04:30 GMT.

Construit în 1996, cu o lungime de 186 m și o lățime de 25 m, cargoul Razoni are o capacitate de încărcare de 30.000 de tone, scrie Le Journal de Montreal.

Centrul Comun de Coordonare (CCC), responsabil pentru controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a fost inaugurat miercuri la Istanbul, în conformitate cu acordul.

Acesta implică reprezentanți ai ambelor părți, precum și ai Turciei și ai Organizației Națiunilor Unite.

CCC trebuie să înregistreze și să monitorizeze navele comerciale care vor participa la convoaie, să le urmărească prin intermediul internetului și al satelitului, iar navele să fie inspectate atunci când sunt încărcate în porturile ucrainene și când ajung în porturile turcești.

author avatar
Tudor Borcea