AcasăȘTIRI EXTERNEPrimul summit Putin-Biden. Elveția trage lozul câștigător

Primul summit Putin-Biden. Elveția trage lozul câștigător

Primul summit Putin-Biden. Elveția trage lozul câștigător

Președintele american Joe Biden și liderul rus Vladimir Putin vor avea primul summit luna viitoare la Geneva, în Elveția, potrivit unui oficial american și cotidianului elvețian Tages-Anzeiger, care citează „surse de încredere”.

Data exactă a summitului nu este deocamdată clară, dar se așteaptă să aibă loc în același timp în care Biden vizitează Europa, la mijlocul lunii iunie, pentru a se întâlni cu liderii NATO și ai Uniunii Europene.

Summitul dintre Biden și Putin rămâne totuși provizoriu și planurile se pot schimba. Presa rusă l-a citat, luni, pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, indicând că Kremlinul este înclinat să accepte invitația lui Biden de a se întâlni cu Putin.

„În termeni cei mai generali pot spune că, așa cum a subliniat de mai multe ori președintele rus Vladimir Putin, suntem pregătiți să luăm în considerare și să abordăm orice probleme de pe agenda bilaterală și, de asemenea, să lucrăm împreună la soluționarea problemelor regionale, a conflictelor și crizelor regionale”, a declarat șeful diplomației Moscovei, citat de Politico.

O misiune americană a sosit deja în avans la Geneva în acest scop, precizează Tages-Anzeiger. Observatorii amatori de avioane au raportat pe Twitter că duminică au aterizat pe aeroportul orașului o aeronavă americană cargo „neobișnuită”.

Nimic oficial de la Moscova și Washington

Potrivit Tages-Anzeiger, data și locul întâlnirii Biden-Putin rămân neclare, deși probabil cei doi lideri se vor întâlni la Geneva în următoarele câteva săptămâni, scrie Reuters.

Nu a existat niciun comentariu oficial imediat de la Washington sau Moscova  dar consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev au purtat discuții la Geneva, luni, ca parte a pregătirilor pentru un eventual summit, potrivit agenției Tass.

Cotidianul rus Kommersant a menționat săptămâna trecută Geneva ca fiind cea mai probabilă locație pentru un summit. Administrația Biden ar dori un summit cu Putin într-o țară terță, în timp ce președintele SUA se află în Europa la mijlocul lunii iunie pentru o reuniune a Grupului de Șapte în Marea Britanie și discuții cu aliații NATO la Bruxelles.

Elveția se declară pregătită

Ministerul elvețian de Externe a refuzat să comenteze informațiile cotidianului Tages-Anzeiger, însă a declarat că Elveția va fi pregătită să ofere „bunele sale oficii atunci când sunt utile şi dorite”.

Rusia și Statele Unite sunt în contradicție pe numeroase fronturi, de la securitatea cibernetică la războiul Rusiei cu Ucraina susținută de SUA.

Noile tensiuni adăugate de Belarus, după ce regimul președintelui Alexandr Lukașenko a ordonat deturnarea unui avion de linie, ar putea face parte din agenda discuțiilor Biden-Putin. Mai ales că Lukașenko, un aliat al lui Putin, se confruntă cu o contestație crescută a poporului bielorus, pe fondul sancțiunilor occidentale.

Precedentul Reagan Gorbaciov

Geneva este o locație preferată pentru conferințe internaționale, summit-uri și alte întâlniri la înalt nivel. Aceasta se datorează în parte deciziei istorice a Elveției de a fi neutră în diferite conflicte. De asemenea, țara nu este membră a NATO, alianța militară pe care Putin a văzut-o de multă vreme ca o potențială amenințare, făcând-o mai plăcută Rusiei ca loc de întâlnire.

Elveția a mai găzduit astfel de reuniuni la nivel înalt. În 1985, președintele american de atunci, Ronald Reagan, l-a întâlnit pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov la Geneva, ceea ce a devenit un punct de cotitură spre sfârșitul Războiului Rece.

author avatar
Tudor Borcea
150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger