AcasăȘTIRI EXTERNEPrimul șef de stat care o spune: China a creat pandemia pentru...

Primul șef de stat care o spune: China a creat pandemia pentru un război chimic și bacteriologic

Primul șef de stat care o spune: China a creat pandemia pentru un război chimic și bacteriologic

În timpul unei ceremonii oficiale din capitala Braziliei, președintele Jair Bolsonaro a acuzat China, fără să o citeze, că vrea să ducă un „război chimic și bacteriologic” în scopuri economice. O teză complotistă (sau nu) pe care fiul său o propagase deja cu câteva luni mai devreme.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a insinuat, miercuri, că virusul care a provocat pandemia Covid-19 a fost creat într-un „laborator” de către China, pentru a duce un „război chimic și bacteriologic” .

„Este un virus nou, nimeni nu știe dacă s-a născut într-un laborator sau dacă s-a născut pentru că o ființă umană a ingerat un animal care nu trebuia”, a spus liderul extremei drepte la o ceremonie oficială care a avut loc în Brasilia.

„Militarii știu ce este războiul chimic, bacteriologic. Nu suntem într-un nou război? Și care țară și-a văzut crescând cel mai mult PIB-ul ?”, a continuat Bolsonaro.

Președintele brazilian nu a menționat China nominal, dar gigantul asiatic, unde a început pandemia Covid-19, este singurul stat membru al G20 care a cunoscut o creștere economică în 2020 (+2,3%).

Secretomania Beijingului, la fel ca în URSS

Unul dintre fiii președintelui, deputatul Eduardo Bolsonaro, reiterase deja această teză complotistă. În martie anul trecut, el a acuzat China că „ascunde” informaţii despre virusul SARS-CoV-2.

El a făcut chiar o paralelă cu „dictatura sovietică”, care a ascuns inițial amploarea dezastrului nuclear de la Cernobîl, în 1986, generând o reacție extrem de iritată din partea autorităților chineze.

Pentru detractorii președintelui brazilian, aceste critici repetate aduse Chinei au deteriorat grav relațiile diplomatice dintre cele două țări.

Brazilia ar avea mai multe dificultăți în a importa din China doze de vaccinuri sau ingredientele active necesare pentru fabricarea lor. Critici respinse de guvernul lui Bolsonaro, care a invocat „probleme birocratice” .

Hidroxiclorochină pentru popor

Aceste tensiuni diplomatice și întârzierea în achiziționarea vaccinurilor sunt chestiuni care sunt investigate în prezent de o comisie de anchetă a Senatului pentru gestionarea crizei sanitare, ale cărei concluzii sunt potențial explozive pentru guvern.

Miercuri, această comisie l-a audiat pe fostul ministru al Sănătății, Nelson Teich, care s-a aflat în post doar 28 de zile, între aprilie și mai 2020, scrie Ouest-France.

El a confirmat senatorilor că și-a dat demisia din lipsa „autonomiei necesare” pentru a pune în aplicare politici „bazate pe știință”.

Teich s-a referit în special la presiunile presedintelui Bolsonaro de a impune hidroxiclorochina ca tratament împotriva Covid-19, în timp ce mai multe studii științifice au concluzionat că este ineficientă și chiar periculoasă.

Nelson Teich a fost al doilea dintre cei patru miniștri brazilieni ai Sănătății în funcție în timpul pandemiei, care a provocat peste 411.000 de decese la nivel național.

În timpul discursului său de miercuri, Jair Bolsonaro a ridicat tonul, numind „ticăloși” pe cei care „se opun tratamentelor precoce (cum ar fi hidroxiclorochina) fără a prezenta o alternativă” .

author avatar
Tudor Borcea
758 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger