AcasăȘTIRI EXTERNEPrimul șef de serviciu secret demis în „Scandalul Pegasus” / Zeci de...

Primul șef de serviciu secret demis în „Scandalul Pegasus” / Zeci de mii de telefoane sunt spionate

Primul șef de serviciu secret demis în „Scandalul Pegasus” / Zeci de mii de telefoane sunt spionate

Șefa serviciilor spaniole de informații, Paz Esteban, a fost demisă de guvern după ce a recunoscut că activiștii catalani pro-independență au fost spionați de Madrid datorită softului Pegasus, a relatat marți El Pais, citând surse guvernamentale.

Paz Esteban, prima femeie numită în fruntea serviciilor secrete spaniole, se confruntă cu o criză între guvernul spaniol și separatiștii catalani, declanșată în aprilie de dezvăluirile unui institut de cercetare canadian, Citizen Lab, care a afirmat că telefoanele mobile a circa 60 de activiști separatiști au fost piratate între 2017 și 2020 cu ajutorul softului Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group.

50.000 de numere de telefon, selecționate pentru supraveghere

Paz Esteban a recunoscut săptămâna trecută în fața unei comisii parlamentare, cu ușile închise, că a spionat 18 activiști catalani pro-independență, dar cu un cec în alb din partea justiției, potrivit mai multor media.

Scandalul a luat amploare după ce guvernul a dezvăluit că premierul Pedro Sanchez  și ministrul său al Apărării, Margarita Robles, au fost spionați cu același software, în mai și iunie 2021, de către surse „externe”.

Software-ul Pegasus dezvoltat de compania din Israel  este folosit de agențiile guvernamentale și de alte agenții din întreaga lume pentru a spiona politicieni, jurnaliști și activiști, potrivit unor investigații recente.

NSO Group, fondată în 2011 și care este regulat acuzată că își oferă serviciile regimurilor autoritare, a dat mereu asigurări că software-ul său a fost utilizat doar pentru a obține informații împotriva rețelelor criminale sau teroriste.

Organizațiile Forbidden Stories și Amnesty International au avut acces la o listă, stabilită în 2016, cu 50.000 de numere de telefon pe care clienții NSO Group le-au selecționat în vederea unei potențiale supravegheri. Pegasus a fost folosit pentru a spiona jurnaliști, opozanți, șefi de guvern și de stat (inclusiv președintele Franței, Emmanuel Macron), apărători ai drepturilor omului, etc.

author avatar
Tudor Borcea
577 afisari

3 COMENTARII

  1. Problema e ca firma israeliana care a pitrocit Pegasus a colectat datele atat din telefonul spionului dar si telefonul spionatului. Pegasus a fost scris special pentru a fi vandut in Occident ca datele culese sa ajunga la firma israeliana filiera Mossad. Culmea e ca politicienii idiotii din Occident au platit bani foarte multi ca sa fie spionati de israelieni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger