AcasăȘTIRI EXTERNEPrimul model de computer Apple din lemn, scos la licitație

Primul model de computer Apple din lemn, scos la licitație

Primul model de computer Apple din lemn, scos la licitație

Un Apple-1 din lemn, primul model de computer comercializat vreodată de firma din Silicon Valley începând cu 1976, a fost scos la licitație marți, 9 noiembrie, în California, și ar putea fi adjudecat cu mai mult de un milion de dolari.

Compania fondată de Steve Wozniak și Steve Jobs a construit în total doar 200 de Apple-1, toate asamblate manual la Jobs acasă, majoritatea vândute la acea vreme cu 666,66 dolari.

Încă funcționează

Exemplarul scos la licitație de casa de licitații John Moran din Monrovia, lângă Los Angeles, este estimat între 400.000 și 600.000 de dolari, dar ar putea fi vândut la un preț mult mai mare, spun specialiștii.

Un Apple-1 funcțional fusese vândut cu peste 900.000 de dolari în 2014 de casa Bonhams.

Potrivit expertului Corey Cohen, intervievat de ziarul Los Angeles Times, 60 de Apple-1 au fost identificate până în prezent, dar doar 20 dintre ele, inclusiv cel vândut de casa John Moran, încă funcționează.

Exemplarul scos la licitație este cu atât mai original cu cât are o carcasă din lemn exotic, koa, originar din Insulele Hawaii, o raritate care i-a câștigat un loc într-o vânzare de altfel dedicată artei și designului contemporan, scrie AFP.

Graal-ul colecționarilor

Există doar șase exemple cunoscute de Apple-1 cu carcasă de lemn koa, conform catalogului John Moran.

În 1976, Apple-1 au fost printre primele modele de computere personale deja asamblate (cu componentele deja lipite pe placa de bază în special) dar erau vândute adesea fără carcasă sau tastatură.

Exemplarul cumpărat la acea vreme de un profesor de la Chaffey College, pus în vânzare marți, „este Sfântul Graal pentru colecționarii de electronice și computere de epocă”, asigură Corey Cohen.

Acest profesor l-a vândut în 1977 unuia dintre studenții săi, care l-a păstrat până în prezent și a ales să rămână anonim.

author avatar
Tudor Borcea
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger