AcasăȘTIRI EXTERNEPrimul iaht confiscat de la un oligarh rus, scos la licitație! Ambarcațiunea...

Primul iaht confiscat de la un oligarh rus, scos la licitație! Ambarcațiunea de lux valorează 75 mil. $ / Încasările nu vor fi donate poporului ucrainean

iahtPrimul iaht confiscat de la un oligarh rus, scos la licitație! Ambarcațiunea de lux valorează 75 mil. $ / Încasările nu vor fi donate poporului ucrainean

Gibraltar se pregătește pentru licitarea superiahtului de 75 de milioane de dolari, confiscat de la oligarhul rus Dmitri Pumpyansky. Este primul dintre navele de lux vândute de când au fost impuse restricții asupra sutelor de ruși bogați după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

Vasul nu va fi însă vândut în beneficiul poporului ucrainean, ci pentru o bancă de investiții din SUA, JP Morgan, care susține că proprietarul miliardar al iahtului, Dmitri Pumpyansky, îi datorează mai mult de 20 de milioane de dolari, potrivit The Guardian.

Iahtul Axioma a fost confiscat în luna martie

Iahtul Axioma, care are șase cabine de lux pentru oaspeți, o piscină, o sală de cinema 3D, sală de sport, jacuzzi și un centru spa complet echipat, a fost confiscată după ce a andocat în Gibraltar în martie.

Pumpyansky, proprietarul și președintele producătorului de țevi de oțel OAO TMK, furnizor al companiei energetice de stat ruse Gazprom, a fost supus sancțiunilor din partea Regatului Unit, UE și SUA după invadarea Ucrainei. Marea Britanie a declarat că miliardarul, despre care spunea că a acumulat o avere estimată la 1,84 miliarde de lire sterline, este unul dintre oligarhii „cel mai apropiați de Putin”.

Veniturile din vânzare vor acoperi o datorie bancară

JP Morgan a spus că miliardarul a fost supus sancțiunilor și asta a însemnat că termenii împrumutului au fost încălcați, deoarece nu putea accepta, în mod legal, rambursarea împrumutului de la Pyrene și a cerut instanțelor din Gibraltar să rețină și să vândă iahtul.

Un purtător de cuvânt al JP Morgan a spus: „Vom refuza politicos să facem comentarii cu privire la problema Axioma”. Banca nu a răspuns la întrebările privind dacă va dona banii proveniți din vânzare către refugiații ucraineni, dar purtătorul de cuvânt a spus: „JP Morgan și-a extins un angajament filantropic de la 5 la 10 milioane de dolari pentru a sprijini agravarea crizei refugiaților în Ucraina”.

author avatar
Andreea Vlad