AcasăȘTIRI EXTERNEPrimul conflict între Charles al III-lea și premierul britanic. Liz Truss îl...

Primul conflict între Charles al III-lea și premierul britanic. Liz Truss îl lasă pe monarh fără jucăria climatică

Primul conflict între Charles al III-lea și premierul britanic. Liz Truss îl lasă pe monarh fără jucăria climatică / Foto: printscreen

Regele Charles al III-lea nu va participa la COP27, care va avea loc în noiembrie în Egipt, a confirmat duminică Palatul Buckingham, după ce presa a dezvăluit „obiecția” premierului britanic Liz Truss față de participarea monarhului la summitul privind clima.

Noul monarh britanic, care s-a angajat de mult timp în acțiuni pentru protecția planetei, intenționa să țină un discurs la summitul privind clima (6-18 noiembrie), dar planul a fost contestat de Liz Truss, care s-a opus, în timpul unei audiențe personale cu regele la Palatul Buckingham în septembrie, potrivit The Times.

Charles rămâne fără jucăria climatică

„A existat un acord ca regele să nu participe”, a confirmat duminică Palatul Buckingham pentru BBC, părând să respingă zvonurile privind tensiuni pe această temă între rege și primul ministru. Este „ridicol” să sugerezi că premierul îi poate „da ordine” regelui, a declarat anterior o sursă din 10 Downing Street, citată de AP. În Marea Britanie, vizitele oficiale în străinătate ale membrilor Familiei Regale se fac după avizul guvernului.

Cu toate acestea, această informație vine într-un moment delicat pentru primul ministru, în funcție de mai puțin de o lună și care se află deja într-o situație agitată după anunțurile bugetare care s-au transformat într-un fiasco financiar.

Și trimit încă un semnal negativ cu privire la agenda de mediu a noului guvern, în condițiile în care unii se tem deja că Liz Truss dă înapoi în ceea ce privește angajamentele țării în această privință. În timp ce Truss repetă că obiectivul de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon pentru 2050 este încă în discuție, ea pare mai puțin entuziasmată de acest subiect decât predecesorul său Boris Johnson și nu intenționează să facă o călătorie în Egipt.

În 2021, COP26 de la Glasgow a fost o oportunitate pentru Regatul Unit de a prelua conducerea în lupta împotriva crizei climatice. Regina Elisabeta a II-a a transmis un mesaj video liderilor mondiali reuniți în capitala scoțiană, în timp ce Charles, pe atunci moștenitor al tronului, și fiul său William erau prezenți.

Cea de-a 27-a Conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, cunoscută sub numele de Cop27, se va desfășura între 6 și 18 noiembrie. Charles este încă hotărât să își facă simțită prezența acolo, iar modul în care va face acest lucru este „în discuție activă”. O sursă regală de rang înalt a declarat: „Doar pentru că nu este prezent fizic, nu înseamnă că Majestatea Sa nu va găsi alte modalități”.

 

author avatar
Tudor Borcea