AcasăȘTIRI EXTERNEPrimul colos din Germania amenințat de faliment. Gigantul Uniper, cel mai mare...

Primul colos din Germania amenințat de faliment. Gigantul Uniper, cel mai mare consumator de gaz rusesc, vrea 9 miliarde de euro ajutor de la guvern!

uniperGigantul Uniper, avertismentul care îngrozește Europa! Ce se va întâmpla cu gazul la iarnă

Guvernul german lucrează la un proiect de lege pentru a putea cumpăra pachete de acţiuni la companiile energetice care cedează sub costul creşterii preţurilor gazelor importate.

Vestea modificărilor legislative propuse a provocat luni o scădere a acţiunilor Uniper de 24%, ducând valoarea de piață a companiei la 4,14 miliarde de euro.

Uniper a anunțat săptămâna trecută că discută despre posibile garanţii, majorarea facilităţilor de credit sau chiar preluarea unui pachet de acţiuni de către stat.

Uniper are mari probleme de lichiditate și cere ajutor de la stat

O posibilă salvare pentru Uniper ar putea fi conform modelului ajutorului primit în pandemie de compania aeriană Lufthansa, care a fost salvată de la faliment în timpul pandemiei de coronavirus cu un pachet de ajutor de 9 miliarde de euro (9,4 miliarde de dolari), a spus o sursă guvernamentală. Guvernul urmărește să aplice un set de măsuri, inclusiv împrumuturi, preluarea unei participații și, de asemenea, transferarea unei părți din creșterea costurilor asupra clienților, conform Bloomberg.

Uniper a refuzat să comenteze. Compania, care este unul dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc, a declarat că este în discuții cu guvernul pentru a-și asigura lichiditatea.

Germania, care și-a construit modelul economic pe gaz rusesc ieftin, se luptă cu o reducere a livrărilor și cu creșterea prețurilor la combustibil, în timp ce Moscova pedepsește Europa pentru sprijinul acordat Ucrainei. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că această criză gazelor riscă să declanșeze o prăbușire a pieței.

Germania vrea să cumpere acţiuni la companiile energetic

Ca parte a planului său, guvernul pregătește o legislație care ar permite statului să obțină participații în companiile energetice aflate în dificultate, potrivit a doi înalți oficiali germani. De asemenea, va permite ca cel puțin o parte din costul creșterii prețurilor la gaz să fie transferat către consumatori. Analiştii estimează că fluxurile reduse din Rusia costă Uniper 30 de milioane de euro pe zi.

În timp ce Uniper reprezintă cea mai urgentă preocupare, economia mai largă este, de asemenea, în pericol, deoarece guvernul încearcă să limiteze consecințele pentru consumatori și industrie. Au fost elaborate planuri pentru raționalizare, vasta industrie a Germaniei fiind gata să sufere lipsuri.

author avatar
Andreea Vlad
712 afisari

4 COMENTARII

  1. Hopaaaa…? Nu mai e bună „slava hucraina” acu’?
    Nu rentează gazele GPL muricane? Sunt scumpe, proaste și lipsesc cu desăvârșire?

    Chiar, noi știm că friții nu prea strălucesc de inteligență dar nu au început să se sature ca ei numai să plătească și muricanii doar să câștige?

  2. mai,guvernele eu sunt pe halucinogene. au pus restrictii rusiei dar au sperat sa-si umple ezervoarele dupa aia inainte de iarna. adica rusii sunt prosti? ma nene nu mai fumati cele ce nu ajuta!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger