AcasăȘTIRI EXTERNEPrimii turiști ai SpaceX au pornit către spațiu. Premieră istorică: nici un...

Primii turiști ai SpaceX au pornit către spațiu. Premieră istorică: nici un astronaut profesionist la bord

Primii turiști ai SpaceX au pornit către spațiu. Premieră istorică: nici un astronaut profesionist la bord

Patru turiști spațiali americani s-au angajat miercuri într-o călătorie incredibilă în imponderabilitate pe o navă spațială SpaceX, unde trebuie să petreacă trei zile orbitând Pământul, fără un astronaut profesionist la bord, o premieră istorică.

Racheta Falcon 9 a decolat la ora prevăzută, la 20:02 ora locală (00:02 GMT joi) de la Kennedy Space Center din Florida.

Câteva minute mai târziu, primul și apoi al doilea etaj al rachetei s-au separat, lăsând capsula Dragon și pasagerii săi singuri în cosmos.

Un miliardar, comandantul misiunii

Comandantul misiunii este miliardarul Jared Isaacman. Cei patru turiști spațiali trebuie să călătorească mai departe decât Stația Spațială Internațională (ISS), pe o orbită țintă de 575 km. În fiecare zi, ei vor înconjura Pământul de aproximativ 15 ori.

Denumită Inspiration 4, misiunea ar trebui să întruchipeze un pas către democratizarea spațiului, demonstrând că cosmosul nu este rezervat doar echipajelor de astronauți aleși pe sprânceană și instruiți de-a lungul anilor, scrie Boursorama.

Misiunea a fost închiriată de Jared Isaacman, 38 de ani, șef al unei companii de servicii financiare și pilot experimentat. Prețul pe care l-a plătit către SpaceX nu a fost dezvăluit, dar ajunge la zeci de milioane de dolari. El a oferit încă trei locuri în această călătorie.

Unul a fost pentru Hayley Arceneaux, supraviețuitoare a unui cancer, asistentă medicală în vârstă de 29 de ani. Hayley este cea mai tânără americană care a mers vreodată în spațiu și prima persoană cu proteză (femur) într-o astfel de misiune.

Altul pentru Chris Sembroski,  42 de ani, este un fost angajat al Forțelor Aeriene din SUA care lucrează acum în industria aviației.

În fine, cel de-al treilea a fost pentru Sian Proctor, o profesoară în vârstă de 51 de ani, care a eșuat în 2009 să devină astronaut pentru NASA. Este doar a patra femeie afro-americană care merge în spațiu.

Instruire accelerată, ukulele la bord

La sfârșitul călătoriei, vor începe o coborâre vertiginoază pentru a ateriza în largul Floridei. Pentru SpaceX, acesta este un prim pas către o umanitate multiplanetă – viziunea supremă a lui Elon Musk.

Pentru a ajuta la înțelegerea efectului mediului spațial asupra novicilor, vor fi analizate datele biologice ale acestora (ritmul cardiac, somnul, etc), precum și capacitățile lor cognitive. De asemenea, vor fi supuși unor teste care le compară performanțele înainte și după călătorie.

Instruirea loc a durat doar aproximativ șase luni. Zborul va rămâne complet automatizat, dar echipajul a fost instruit de SpaceX pentru a putea prelua controlul în caz de urgență.

Misiunea servește, de asemenea, ca pârghie pentru o imensă strângere de fonduri pentru spitalul de pediatrie din St Jude (Memphis, Tennessee), unde Hayley Arceneaux lucrează după ce a fost tratată acolo în copilărie. În navă sunt diverse obiecte (ukulele …) care vor fi apoi licitate.

Un sector în plin avânt

Această misiune încheie o vară marcată de zborul miliardarilor deasupra ultimei frontiere: Richard Branson la 11 iulie, la bordul navei Virgin Galactic, apoi câteva zile mai târziu Jeff Bezos, cu compania sa Blue Origin. Dar aceste zboruri suborbitale au oferit doar câteva minute în gravitație zero.

Turiști spațiali au fost deja pe orbită: personalități bogate, de exemplu, au mers pe ISS între 2001 și 2009, la bordul rachetelor rusești.

Dar apariția programelor SpaceX marchează astăzi un moment decisiv.

„Felicitări, Inspiration4, a postat șeful Agenției Spațiale a SUA, Bill Nelson, după decolare. „Așteptăm cu nerăbdare viitorul, un (viitor) în care NASA este doar un client printre mulți din industria spațială comercială”.

SpaceX a trimis deja 10 astronauți pe ISS în numele NASA și planifică alte zboruri de turism spațial. Următorul în ianuarie 2022, cu trei oameni de afaceri la bord.

 

author avatar
Tudor Borcea
291 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger