AcasăȘTIRI EXTERNEPrimele probleme pentru Charles al III-lea. Fostele colonii cer înapoi cel mai...

Primele probleme pentru Charles al III-lea. Fostele colonii cer înapoi cel mai scump diamant din lume

Primele probleme pentru Charles al III-lea. Fostele colonii cer înapoi cel mai scump diamant din coroana britanică

În timp ce liderii occidentali deplâng moartea reginei Elisabeta a II-a, unele dintre fostele sale colonii pun sub semnul întrebării moștenirea colonială întunecată a domniei sale și cer monarhiei britanice să returneze un diamant evaluat la 400 de milioane de dolari: celebrulul Koh-i-Noor.

 

Imediat ce a apărut vestea morții reginei, sud-asiaticii din întreaga lume au început să ceară returnarea diamantului Koh-i-Noor, considerat cel mai scump diamant din lume.

Cel puțin patru țări îl revendică

Diamantul de 109 carate se află în centrul unei dispute de proprietate între regalitatea britanică și unele dintre fostele sale colonii, în frunte cu India.

Economistul indian Utsa Patnaik, care a studiat istoria economică a Marii Britanii, a declarat că britanicii au sifonat cel puțin 45 de trilioane de dolari din subcontinent între 1765 și 1938. Aceasta reprezintă de 17 ori mai mult decât produsul intern brut anual total al Marii Britanii în prezent, scrie Le Journal de Montreal.

Prin urmare, diamantul este un simbol al unui protest mai larg împotriva britanicilor, care au minimalizat brutalitatea celor 200 de ani de dominație și amploarea jafului colonial.

Crezut că aduce ghinion bărbaților, dar noroc femeilor, Koh-i-Noor a fost purtat de generații de regine britanice. Regina-Mamă Elisabeta l-a purtat în coroana ei. Coroana încrustată cu celebrul diamant este de așteptat să fie transmisă soției viitorului rege Carol al III-lea, Camilla.

Regalitatea britanică spune că diamentul Koh-i-Noor a fost un „cadou”, deși cel puțin patru țări, India, Pakistan, Afganistan și Iran, spun că este un obiect jefuit și că ar trebui să le fie returnat.

Deși nu au fost dezvăluite planuri pentru viitorul bijuteriei, perspectiva rămânerii ei în Marea Britanie a determinat mulți utilizatori Twitter din India să-i ceară întoarcerea.

Unii au spus că diamantul „a fost furat” de britanici, care „au creat bogăție” din „moarte”, „foame” și „jefuire”.

Nu este prima dată când se solicită returnarea diamantului. Când India și-a câștigat independența în 1947, guvernul a l-a cerut. India a mai făcut o încercare în anul încoronării reginei Elisabeta a II-a. Fără succes, Marea Britanie argumentând că nu există o bază legală pentru trimiterea diamantului în India.

La momentul nașterii Elisabetei a II-a, Imperiul Britanic conducea peste 412 milioane de oameni, adică aproximativ un sfert din populația lumii.

Istoricii confirmă faptul că colonizarea britanică a fost plină de abuzuri, inegalitate, rasism, violență și exod de bogăție extremă. Deși Elisabeta a II-a nu era în viață în perioada de apogeu a colonizării britanice, ea a fost acuzată că a închis ochii la multe dintre crimele acesteia.

author avatar
Tudor Borcea
9.839 afisari

19 COMENTARII

  1. Ar trebui ca Anglia impreuna cu intreaga Europa sa mai ocupe inca 200 de ani fostele colonii. Dupa ce ca i am civilizat. I am invatat carte.. Acum fabrica si bomba atomica. Nu le este rusine… Prostime periculoasa.

    • Nu am adus civilizație în aceste foste colonii ,ci doar i-am jefuit de bogații.Vezi cazul ci imperiul Austro-ungar,care și azi plânge după bogățiile noastre.

      • Ce-i cu Austro Ungarii? Uitati-va la orasele care au facut parte din imperiu ce bogate si civilizate sunt si astazi, fata de cele din Regat. Brasov, Cluj, Timisoara, Oradea, Sibiu, Arad? Ar vrea ele sa mai faca parte din imperiu. Se compara cu mizeria de Bucuresti, Craiova, Caracal?

        • Da ma , idiotule! Batalioanele romane de Mitici din Craiova, Caracal, Alexandria,etc. au trecut Carpații și au eliberat Transilvania , pe strămoșii tai, mai idiotule. Îți amintești ,,Treceti batalioane romane Carpații,, Dacă as putea ți-as retrage cetățenia romana, trădător idiot!

  2. Pai ce inseamna „colonii”? Tari conduse de ” guvernatori” trimisi de imperiu.Daca aia cu haine rosii nu pot sa mai tina sub control colonia au pierdut-o…Exact asa a aparut USA dupa ce au invins „hainele rosii” in 1776…daca vrei sa fii liber trebuie sa castigi razboiul contra imperiului pana atunci esti un „rebel”

  3. Poate ar trebui sa cerem si noi cele 60 de tone de aur ca suntem tot o colonie,ce dracu,noi suntem mai fraieri?

  4. @ Bă atenție dracu, fi-r-ați ai dracu de țărănoi proști, că se face coadă la Regele Charles de sărutat ghiului și dat tainul și din fruntași ați putea rămâne codași, și nu mai e nici marele Will Shakespeare să scrie cât de idioți sunteți, cu Dostoievski, de rămâneți fără „ocupație”, ‘ ?

  5. …cadouri de mare valoare,…nu le putem numi cadouri.
    lasam cadourile,pt ca tot aurul din Banca Romaniei este acum in Banca Angliei,…credeti ca razboiul din Ukraina a venit asa,ca un pârtz,totul a fost planificat,…
    de ce UK sprijina razboiul?,cand prostii se bat,obtii mai multa putere sau…dati’mi cazonacii vostri,acum,ca sa nu vi’i pape extraterestri,vi’i dau dupa invazie,pai si extraterestrii sant un fake pt a controla si mai sigur prostimea…
    sper c’ati inteles piesa ori…jocul

  6. …pandemia a fost un scenariu pt a masca perfect retragerea din viata politica,mondena sau pamanteana a multor vip’uri in frunte cu regina,pt a’si face si mai in siguranta „ultimele show’ri” care trebuiau sa fie fie cat mai safety si pline cu de „toate”
    …regina e moarta din timpul pandemiei,inainte ca ‘gripa Coroanei’ sa ia sfarsit,e semnatura ei,Corona.
    vedeti?,asa e si cu sfintii,maicile si invierile care nu se mai termina,iar oamenii raman behaind pe intuneric pt ca le e greu sa creada in Dzeu…
    ei cred in orice altceva dar nu in Dzeu,de asta santem asa controversati pt ca majoritatea au mintile spalate…,cand spui,Cristos a inviat,deja esti Pufi care da din coada cand vede covrigul.
    …pai unde e Cristos?,avem tehnologie pan la Soare,dar nimeni nu l’a vazut pe Cristos,pt ca e un basm ca si Tutnurile gemene,Bin Laden,Armele din Irak,Ostaticii lui Haysam,Banii lui Vantu si alte pacaleli la scara giga…
    treziti’va.

  7. & „Țara lui Dracula”, !
    După momentul cultural „Sibiu capitală europeană”, pentru transilvăneni și români, cu agricultură și rotația culturilor, cormorani și făină de greieri și gândaci , urmează momentul cultural „Dracula în căutare lui Soroș”, ? Alt nivel, ?

  8. O familie parazită, care trăiește pe spatele „supușilor”, cu osânză ciordită de prin toate țările, prin crimă și jaf.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger