AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Prăpăd la o bază aeriană din Crimeea: avioanele lui...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Prăpăd la o bază aeriană din Crimeea: avioanele lui Putin, zdrobite de rachetele HIMARS!

Primele imagini din satelit. Baza rusească din Crimeea, avariată de explozii. Moscova amenință cu „Ziua Judecății” / Foto: printscreen

Imaginile din satelit arată pagube importante și mai multe avioane de război rusești distruse la o bază aeriană din Crimeea, în urma exploziilor de la începutul acestei săptămâni.

Baza Saki, situată în vestul Crimeei, aflată sub control rusesc, a fost zguduită marți de o serie de explozii care au provocat moartea unei persoane. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea – dar aceste noi dovezi sugerează posibilitatea unui atac țintit.

Înainte și după

Imaginile, realizate de Planet Labs, cu sediul în SUA, arată suprafețe mari de pământ pârjolit rămase în urma incendiilor care au izbucnit.

Pistele principale ale bazei par a fi intacte, dar cel puțin opt avioane par a fi avariate și distruse, cu mai multe cratere clar vizibile, informează BBC.

Cele mai multe dintre acestea se află într-o anumită zonă a bazei, unde un număr mare de avioane au fost parcate în aer liber – departe de acoperirea hangarelor.

Imaginile de dinainte și de după, realizate de Planet Labs, care monitorizează sute de transmisii prin satelit deasupra Ucrainei, reprezintă prima confirmare independentă a faptului că baza ar fi fost avariată. Până acum, detaliile despre amploarea impactului exploziilor au fost puține. Dar încă nu este clar cum a fost avariată baza sau de ce.

Kiev: „Soldații ruși au fumat în locuri periculoase”

Rusia insistă că deflagrațiile au fost provocate de explozia muniției într-un depozit din cauza încălcării normelor de siguranță împotriva incendiilor. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea – iar ministrul Apărării a sugerat că soldații ruși neglijenți ar putea fi de vină. „Cred că militarii ruși din această bază aeriană au încălcat regula cunoscută: nu fumați în locuri periculoase”, a declarat Oleksi Reznikov. „Asta este”.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că aproximativ o duzină de avioane de război rusești au fost distruse, deși Rusia a negat că vreun avion ar fi fost avariat. Aceste noi imagini sugerează că acest lucru nu este adevărat.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a sugerat că faptul că au avut loc două explozii separate indică mai degrabă un atac decât un accident. De asemenea, el a apărat dreptul Ucrainei de a viza Crimeea.

Rusia amenință cu „Ziua Judecății”

Orice atac al Ucrainei în interiorul Crimeei ar fi văzut ca o escaladare a războiului. Rusia a lansat un avertisment luna trecută, când fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat că „Ziua Judecății” va veni dacă Ucraina va ataca Crimeea.

Crimeea este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei – dar peninsula de la Marea Neagră a fost anexată de Rusia în 2014. Mulți ucraineni consideră acest lucru ca fiind începutul războiului lor cu Rusia.

În urma exploziilor de marți, președintele Volodimir Zelenski și-a dedicat discursul de seară Crimeei și a sugerat că, în opinia sa, Ucraina trebuie să recucerească peninsula înainte ca războiul să se încheie. Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după ce teritoriul – care are o majoritate vorbitoare de limbă rusă – a votat să se alăture Rusiei în cadrul unui referendum considerat ilegal de comunitatea internațională.

author avatar
Tudor Borcea
814 afisari

2 COMENTARII

  1. Mâine rușii se vor predă marelui strateg Zelensky. Scenariu SF de succes. Mai aveți si alte glume?

  2. Razboiul se va extinde,e clar100%….intrebarea este in ce directie?
    Raspuns corect-ungurii nu sunt prosti,au stat neutri ca sa fie in siguranta.Ceilalti….sapa bunkere cat mai adanci.Cand declansezi razboi cu4miliarde de oameni ai toate motivele sa faci bunkere adanci.Soros ai bunkere pentru toti slugoii?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger