AcasăȘTIRI EXTERNEPrimele condamnări în atacurile teroriste de la Charlie Hebdo. Pedepse între 4...

Primele condamnări în atacurile teroriste de la Charlie Hebdo. Pedepse între 4 și 30 de ani de închisoare

Charlie HebdoPrimele condamnări în atacurile teroriste de la Charlie Hebdo. Pedepse între 4 și 30 de ani de închisoare / foto: BBC

Procesul Charlie Hebdo s-a încheiat iar pedepsele se întind între 4 și 30 de ani. Un tribunal din Franța a condamnat 14 persoane care aveau legătură cu atacurile teroriste din ianuarie 2015 asupra ziarului satiric Charlie Hebdo și a unui supermarket evreiesc din Paris, relatează The Guardian.

Inculpații au fost găsiți vinovați sub diferite acuzații, de la apartenența la o rețea criminală până la complicitatea atacurilor. În cazul inculpaților care au fost găsiți vinovați de infracțiuni mai mici, s-a renunțat la acuzațiile de terorism.

Verdictele au fost anunțate de Régis de Jorna, președintele Instanței specializate, după o audiere de 54 de zile, care a implicat cinci judecători și 11 complici.

17 morți în atentatele de la Charlie Hebdo și Hyper Cacher

Atentatele comise la Paris şi la periferia capitalei Franţei în ianuarie 2015 au vizat redacţia revistei satirice Charlie Hebdo (7 ianuarie), un magazin pentru alimente specifice evreieşti Hyper Cacher (9 ianuarie) şi agenţi de poliţie, soldându-se cu moartea a 17 persoane şi rănirea altor câteva zeci.

Autorii atacurilor, fraţii Said şi Chérif Kouachi, alături de Amédy Coulibaly, au murit în confruntări cu forţele de ordine.

Pedepse aspre pentru cei 14 condamnați

Mohamed Belhoucine, judecat în lipsă şi considerat mort în Siria, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pentru complicitate la crime cu caracter terorist. Mohamed Belhoucine este considerat un apropiat al lui Amedy Coulibaly, autorul atacului de la magazinul Hyper Cacher.

Hayat Boumeddiene, fosta parteneră a lui Amedy Coulibaly, a fost condamnată la 30 de ani de închisoare, tot pentru complicitate. Hayat Boumeddiene a fugit în Siria cu câteva zile înainte de comiterea atacurilor.

Un alt complice, Ali Riza Polat, a primit, de asemenea, o sentinţă de 30 de ani de închisoare. Ali Riza Polat cetăţean francez de origine turcă, considerat „omul de bază” în organizarea atacurilor, a fost găsit vinovat de complicitate, prin obținerea de arme și muniție. Acesta a anunţat că va contesta în apel sentinţa.

Amar Ramdani a primit 20 de ani de închisoare, Nezar Mickaël Pastor Alwatik, 18 ani de detenţie, iar Willy Prévost, 13 ani de închisoare. Metin Karasular, Michel Catino, Abdelaziz Abbad şi Miguel Martinez au primit pedepse cuprinse între cinci şi zece ani de închisoare.

Said Makhlouf şi Mohamed Farès au primit câte opt ani de închisoare, iar Christophe Raumel, patru ani.

În cazul lui Mehdi Belhoucine, fratele lui Mohamed Belhoucine, instanţa a constatat circumstanţe care împiedică posibilitatea aplicării procedurii penale. Mehdi Belhoucine este considerat mort în Siria, dar el a fost condamnat deja într-un alt proces, finalizat în ianuarie.

author avatar
Andreea Vlad