AcasăȘTIRI EXTERNEPrime de milioane de euro pentru conducerea Lufthansa, în ciuda ajutorului de...

Prime de milioane de euro pentru conducerea Lufthansa, în ciuda ajutorului de la stat

Prime de milioane de euro pentru conducerea Lufthansa, în ciuda ajutorului de la stat / Foto: Facebook

Cei șase membri ai consiliului de administrație al companiei aviatice Lufthansa au dreptul la bonusuri de milioane de euro pentru 2021 și 2022, ani în care grupul a primit ajutoare de stat masive din cauza Covid-19.

Board-ul Lufthansa, (Germania) care controlează conducerea celui mai mare grup aerian din Europa, a aprobat plățile, în valoare de o sumă nedezvăluită, în cadrul unei reuniuni la începutul lunii decembrie, potrivit cotidianului german de afaceri Handelsblatt, care citează surse apropiate companiei.

9 miliarde de euro ajutor public

„Remunerația consiliului de administrație, care este în prezent în discuție, nu va fi plătită decât cel mai devreme în 2025, în funcție de diverși factori”, a declarat un purtător de cuvânt al Lufthansa, fără a da detalii.

Cu toate acestea, unii reprezentanți ai angajaților din consiliul de administrație au votat împotriva deciziei, considerând-o o încălcare a termenilor pachetului de salvare pe care grupul l-a primit în 2020, potrivit ziarului.

Pandemia Covid-19 a provocat o criză fără precedent în aviație, iar Lufthansa a supraviețuit doar datorită unui plan de 9 miliarde de euro de ajutor public și credite garantate, în schimbul unei intrări de capital din partea statului, care a devenit cel mai mare acționar al companiei în 2020, scrie Le Figaro.

Acest plan prevedea că membrii conducerii grupului nu puteau primi bonusuri în perioada de utilizare a ajutorului public, amintește Handelsblatt.

Guvernul și-a vândut toate acțiunile pe care le deținea la compania aeriană în septembrie anul trecut, iar Lufthansa a reușit să ramburseze toate ajutoarele de stat la sfârșitul anului 2021. Consiliul de supraveghere „respectă legea aplicabilă în toate deciziile privind remunerarea executivilor”, a asigurat purtătorul de cuvânt”.

„Doar” 1,63 de milioane de euro, salariul directorului

În 2021, directorul general al grupului, Carsten Spohr, a primit un salariu fix de 1,63 milioane de euro și nici o primă, față de un total de 4,97 milioane de euro în 2019 (inclusiv bonusuri de 3,3 milioane de euro), anul dinaintea Covid-19, ceea ce reprezintă o scădere cu două treimi a remunerației sale.

După ce 30.000 de locuri de muncă au fost desființate între 2020 și 2021 din cauza crizei din domeniul sănătății, Lufthansa a lansat în noiembrie o campanie de recrutare a 20.000 de angajați în Europa, în contextul unei redresări puternice a traficului aerian și al lipsei de forță de muncă în acest sector.

author avatar
Tudor Borcea