AcasăȘTIRI EXTERNEPrimatul dreptului european. Bruxelles lansează o procedură de infringement împotriva Poloniei

Primatul dreptului european. Bruxelles lansează o procedură de infringement împotriva Poloniei

Primatul dreptului european. Bruxelles lansează o procedură de infringement împotriva Poloniei

Comisia Europeană cu sediul la Bruxelles a lansat miercuri, 22 decembrie, o procedură de infringement împotriva Poloniei, în urma deciziilor Curții Constituționale a acestei țări care contestă întâietatea dreptului european în faţa celui national și autoritatea Curții de Justiție a UE.

„Considerăm că această jurisprudență a încălcat principiile generale de autonomie, primat, eficiență și aplicare uniformă a dreptului Uniunii, precum și hotărârile obligatorii ale Curții de Justiție a UE”, a declarat comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

„În același timp, considerăm în acelaşi timp că Curtea Constituțională poloneză nu mai răspunde exigenţelor unui tribunal independent și imparţial stabilit prin lege, aşa cum prevede tratatul UE”, a adăugat el.

Varșovia are două luni să răspundă

Comisia Europeană, gardian al tratatelor blocului comunitar, a trimis o scrisoare guvernului polonez, care are la dispoziție două luni pentru a răspunde. Procedura de infringement poate duce la o sesizare la Curtea de Justiție a UE (CJUE) și poate ajunge până la sancțiuni financiare.

UE se află într-un conflict de câțiva ani cu guvernul naționalist conservator aflat la putere la Varșovia din cauza reformelor sale judiciare, acuzat că subminează independența judecătorilor. Polonia a fost condamnată de mai multe ori de către CJUE.

Conflictul s-a agravat odată cu o hotărâre din iulie a Curții Constituționale poloneze, sub influența partidului de guvernământ, care a declarat neconstituționale hotărârile CJUE privind reformele judiciare poloneze.

Tensiunile au crescut și mai mult pe 7 octombrie, când Curtea Constituțională poloneză, sesizată de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a contestat supremația dreptului european declarând anumite articole din tratatele UE „incompatibile” cu Constituția țării.

Reformele judiciare poloneze controversate  sunt, de asemenea, în centrul blocării de către Comisie a planului de redresare a țării.

Bruxelles-ul cere Poloniei să pună capăt activităților „camerei disciplinare” a judecătorilor, în conformitate cu o decizie a CJUE care o acuză de lipsă de independență față de puterea politică.

 

author avatar
Tudor Borcea
171 afisari

4 COMENTARII

  1. Primatele de la Bruxelles trebuie sā știe cā tot estul europei se pwisā pe ei, nu doar polonezii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger