AcasăȘTIRI EXTERNEPrima ţară, în afara Rusiei, care recunoaşte independența republicilor Lugank și Donețk

Prima ţară, în afara Rusiei, care recunoaşte independența republicilor Lugank și Donețk

donetkPrima ţară, în afara Rusiei, care recunoaşte independența republicilor Lugank și Donețk

Siria a decis să recunoască independența autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk. Acest lucru a fost raportat de agenția siriană SANA, citând o „sursă oficială” din Ministerul de Externe al țării.

„Prin întruchiparea voinței comune și a dorinței de a îmbunătăți relațiile în toate domeniile, Republica Arabă Siriană a decis să recunoască independența și suveranitatea atât a Republicii Populare Lugansk, cât și a Republicii Populare Donețk”, arată agenția siriană.

Siria recunoaște independența republicilor Lugank și Donețk

La mijlocul lunii iunie, autoritățile RPD au anunțat că președintele sirian Bashar al-Assad i-a informat pe reprezentanții republicii autoproclamate despre decizia de a începe procedura de recunoaștere oficială a RPD și LPR.

Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența RPD și a LPR în granițele regiunilor Lugansk și Donețk din Ucraina. La trei zile după aceea, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, printre obiectivele căreia se număra și protecția locuitorilor republicilor autoproclamate.

Pe lângă Rusia, independența RPD și LPR a fost recunoscută de Osetia de Sud ( în 2014 ) și Abhazia ( în 2022).

Zelenski oprește relațiile diplomatice cu Siria

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri seară încetarea relațiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independența republicilor separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk.

„Nu vor mai exista relații între Ucraina și Siria”, a spus Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, spunând că „presiunea sancțiunilor” împotriva aliatului Rusiei Damasc „va fi și mai mare”.

author avatar
Andreea Vlad
674 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger