AcasăȘTIRI EXTERNEPrima țară din UE care-i amendează pe nevaccinați

Prima țară din UE care-i amendează pe nevaccinați

Prima țară din UE care-i amendează pe nevaccinați

Începând de sâmbătă, 5 februarie, vaccinarea împotriva Covid-19 devine obligatorie în Austria, sub sancțiunea de a plăti o amendă consistentă pentru cei care refuză. O premieră în UE.

De la promulgarea, vineri seara, a textului de lege de către presedintele republicii, toti austriecii de peste 18 ani sunt acum obligati să meargă să se vaccineze.

Rata de vaccinare rămâne scăzută

Proiectul vaccinării obligatorie a luat naștere în noiembrie 2021, pe măsură ce pandemia s-a accelerat în Austria și în toată Europa. Au fost nevoie de două luni întregi de negocieri, deoarece subiectul este dezbinător și măsura fără precedent în Europa.

Textul a fost adoptat în cele din urmă de Parlament pe 20 ianuarie. Guvernul a decis să opteze pentru calea radicală, în ciuda criticilor, remarcandu-se de partenerii săi europeni.

În Germania vecină, un proiect similar, susținut de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, a început să fie dezbătut pe 26 ianuarie în Bundestag. Dar a rămas în urmă, pe fondul diviziunilor din cadrul clasei politice.

În ciuda acestei măsuri drastice, rata de vaccinare a decolat cu greu în Austria, încă situându-se sub nivelurile observate în țări ca Spania sau Franța – în jur de 70% din populație.

În centrele de vaccinare din Viena, afluența nu este cea dorită de autorități, scrie Le Point.

„Suntem departe de a atinge capacitatea maximă, stagnează total”, a declarat Stefanie Kurzweil, membră a asociației Arbeiter-Samariter-Bund, care supraveghează unul dintre aceste centre, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a legii.

Toți rezidenții adulți sunt afectați de textul de lege, cu excepția femeilor însărcinate, a celor care au contractat virusul cu mai puțin de 180 de zile în urmă și a celor care pot fi scutiți din motive medicale.

Amenzi de la 600 la 3600 de euro

Verificările, însă, nu vor începe decât la jumătatea lunii martie: atunci se pot aplica sancțiuni, cu o sumă care variază de la 600 la 3.600 de euro, dar vor fi ridicate dacă contravenientul se conformează în termen de două săptămâni.

Peste 60% dintre austrieci susțin vaccinarea obligatorie, potrivit unui sondaj recent, dar mari părți ale populației rămân ferm opuse acesteia.

Timp de câteva săptămâni după anunțarea proiectului, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a critica o măsură descrisă ca fiind radicală și draconică. Critici au apărut și asupra sensului acestei legi în fața severității mai mici a variantei Omicron și a exploziei numărului de cazuri.

Cancelarul conservator Karl Nehammer, care conduce țara alpină împreună cu ecologistii, a anunțat, în același timp, o relaxare a restricțiilor sanitare.

Dar pentru ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, vaccinarea obligatorie are ca scop protejarea împotriva „noilor valuri”, „luptei contra noilor variante” care ar putea apărea în lunile următoare.

author avatar
Tudor Borcea