AcasăȘTIRI EXTERNEPrima țară din UE care autorizează pastila anti-Covid-19 de la Merck

Prima țară din UE care autorizează pastila anti-Covid-19 de la Merck

Prima țară din UE care autorizează pastila anti-Covid-19 de la Merck

Danemarca a devenit joi, 16 decembrie, prima țară din UE care a autorizat tratamentul anti-Covid-9 cu molnupiravir sub formă de pastile, de la laboratorul american Merck, pentru pacienții cu risc care prezintă simptome.

Tratamentul cu pastila Merck este autorizat din noiembrie în Marea Britanie și în curs de autorizare în SUA, dar rezultatele considerate mai puțin bune au făcut mai multe țări să aștepte.

Comercializat sub denumirea de Lagevrio

Comercializat sub denumirea de Lagevrio, acest medicament sub formă de tablete a fost aprobat la jumătatea lunii noiembrie de către autoritatea europeană pentru utilizare de urgență (Agenţia Europeană pentru Medicamente, EMA), înainte ca tratamentul să primească o autorizare oficială privind lansarea sa pe piaţă.

„Recomandăm tratamentul cu aceste pastilee pentru că considerăm că avantajele depășesc dezavantajele pentru pacienții care prezintă cel mai mare risc de a se îmbolnăvi grav de Covid-19”, a anunțat un oficial al Agenției Naționale de Sănătate (SST), Kirstine Moll Harboe, într-un comunicat.

„Suntem pe deplin conștienți că acesta este un tratament nou și neaprobat asupra căruia nu avem încă prea multe cunoștințe” , a recunoscut SST, dând asigurări că efectele tratamentului vor fi atent monitorizate.

Anunțul vine în timp ce Danemarca se confruntă cu un val record de cazuri de Covid-19 și a unui focar al noii variante Omicron, care se așteaptă să devină dominantă la Copenhaga în această săptămână. Numărul zilnic de cazuri noi a fost, miercuri, de 8.770, cea mai mare cifră raportată vreodată pentru cei 5,8 milioane de locuitori.

„Sperăm că acest tratament va contribui la reducerea numărului de spitalizări pentru pacienţii care prezintă un risc sporit de a dezvolta o formă gravă a bolii”, a adăugat Kirstine Moll Harboe, scrie Le Figaro.

În Danemarca, 508 persoane sunt spitalizate, dintre care 66 se află în secţii de terapie intensivă.

De la 50%, la 30% eficiență

Rezultatele complete ale studiului clinic comunicate pe 26 noiembrie de Merck/MSD arată o eficacitate mai scăzută decât cea anunțată la începutul lunii octombrie, pe baza datelor intermediare.

Conform acestor rezultate complete, medicamentul a redus cu 30% – nu la jumătate, cât a fost anunțat inițial – rata de spitalizare și deces la pacienții cu risc care l-au luat imediat după infecție.

La 9 decembrie, Franţa a refuzat să autorizeze tratamentul, considerând că acesta nu este suficient de eficace.

Norvegia a semnat miercuri un acord bilateral cu Merck pentru a-şi asigura livrări rapide de Molnupiravir, însă aşteaptă deocamdată verde din partea EMA pentru a aproba tratamentul.

 

author avatar
Tudor Borcea
440 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger