AcasăȘTIRI EXTERNEPrima strângere de mână dintre Putin și Biden. Meciul Rusia-SUA a început...

Prima strângere de mână dintre Putin și Biden. Meciul Rusia-SUA a început (VIDEO)

Prima strângere de mână dintre Putin și Biden. Meciul Rusia-SUA a început

La Geneva, în Elveția, a început summitul dintre președinții Vladimir Putin, liderul Federației Ruse, și președintele american Joe Biden. Locul întrevederii este Vila La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, cu o privelişte uluitoare spre lacul Leman.

Summitul are loc într-un context internațional dificil, relațiile dintre SUA și Rusia fiind la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece.

Imediat după învestirea în funcția de al 46-lea președinte al Statelor Unite, Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, a adoptat un ton ferm față de Kremlin și față de Vladimir Putin, despre care nu a ezitat să recunoască public că îl consideră un „criminal”.

Imediat după scurta ceremonie de primire pe care au organizat-o autoritățile elvețiene, mesajul de întâmpinare fiind tradus în limba rusă și ulterior în limba engleză, cei doi lideri și-au strâns mâinile. Joe Biden a fost cel care a inițiat această strângere de mână, în timp ce Vladimir Putin a răspuns pozitiv, scrie Defense Romania.

O „întâlnire productivă” pe „domenii de interes reciproc”

După un scurt dialog, cei doi lideri au intrat în incinta clădirii. Președintelui american Joe Biden și președintelui rus Vladimir Putin li s-au alăturat diplomații lor de vârf, secretarul american de Stat Antony Blinken și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Putin i-a mulțumit omologului său american pentru „inițiativa de a se întâlni”. „Însă relațiile SUA și Rusia au acumulat o mulțime de probleme care necesită o întâlnire la cel mai înalt nivel și sper că întâlnirea noastră va fi productivă”, a adăugat el.

Biden a zâmbit o dată în timp ce Putin vorbea, dar ambii lideri și-au păstrat în mare parte o expresie impasibilă. Cei doi s-au privit rar în ochi iar dar Putin s-a uitat în mare măsură în jos și stătea ușor înclinat pe scaun.

Putin a spus, prin intermediul traducătorului, că își exprimă speranța că întâlnirea va fi „productivă”. Biden a sugerat că ambii vor lucra pe domenii de „interes reciproc”.

Îmbulzeală a jurnaliștilor ruși și americani

În mare parte, însă, discuția a fost aproape inaudibilă pe fondul clicurilor aparatelor foto și a busculadei între jurnaliști. Un fotograf  a blocat obiectivele mai multor camere pentru ceva timp.

Biden s-a uitat la un moment dat la o hârtie, moment în care un oficial le-a spus jurnaliștilor să părăsească încăperea.

De altfel, jurnaliștii acreditați din SUA și Rusia s-au îngrămădit haotic și alte persoane vorbeau între ele, în timp ce cei doi președinți încercau să își prezinte observațiile de deschidere.

Drept urmare, situația a devenit extrem de tensionată între cele două corpuri de presă din ambele țări, potrivit corespondentului șef al CNN, Casa Albă Kaitlan Collins, din cauză că nu toți au fost lăsați să intre în sală.

Scutul de la Deveselu, la masa discuțiilor

Analiștii preconizează o întrevedere tensionată, așteptându-se inițial la o strângere de mâini la finalul summitului.

Cert e că potrivit unui anunț din urmă cu câteva zile de la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden va susține singur o declarație de presă după întrevederea cu Vladimir Putin.

De precizat că în 2018, în Finlanda, după summitul dintre Vladimir Putin și Donald Trump, cei doi lideri au susținut o declarație comună.

E de așteptat ca Vladimir Putin și Joe Biden să abordeze teme sensibile precum instalațiile antirachetă din România sau Polonia, situația din Ucraina și Belarus, starea opozantului Alexei Navalnîi, atacurile cibernetice, etc.

author avatar
Tudor Borcea
283 afisari

1 COMENTARIU

  1. la cat de ,,dus” e biden sigur au stat de vorba sau doar de ochii lumii? nu e iesire a lui biden unde sa nu faca o gafa. sper ca putin sa nu profite de slabiciunea lui biden.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger