AcasăȘTIRI EXTERNEPrima rundă a boxului diplomatic Biden-China. Discuții „dure dar constructive”

Prima rundă a boxului diplomatic Biden-China. Discuții „dure dar constructive”

Prima rundă a boxului diplomatic Biden-China. Discuții „dure dar constructive”/ Foto: Facebook

Statele Unite și China au încheiat, vineri, două zile de discuții „dure” dar „constructive” care au oferit șansa examinării dezacordurilor profunde dintre primele două puteri mondiale.

„Ne așteptam să avem discuții dure și directe cu privire la multe subiecte și exact așa s-a întâmplat”, a declarat consilierul prezidențial american Jake Sullivan.

În ciuda tensiunilor, „am putut să purtăm o conversație foarte sinceră”, a adăugat șeful diplomației americane, Antony Blinken, evocând chiar interese convergente „asupra Iranului, Coreei de Nord, Afganistanului și chestiunilor climatice”.

Fără a nega „divergențe importante”, cel mai înalt oficial al Partidului Comunist Chinez pentru diplomație, Yang Jiechi, a lăudat, de asemenea, un dialog „franc, constructiv și util”.

Biden, „mândru” de ministrul său de Externe

A fost prima întâlnire a echipei noului președinte al SUA, Joe Biden, cu reprezentanții marii puteri rivale. Joe Biden a declarat vineri că este „mândru” de secretarul său de Stat, care a ținut piept omologilor săi chinezi la discuțiile care au avut loc în Anchorage (Alaska).

Cu o zi înainte, în discursuri de deschidere la limita limbajului diplomatic, cele două tabere au pus în scenă, ca rareori înainte, prăpastia care le separă. Distanțându-se de un protocol precis, diplomații vorbeau pe rând pentru a încerca să aibă ultimul cuvânt, aruncând în succesiune rapidă atacurilor virulente de ambele părți.

Tu esti de vină! Ba tu!

Antony Blinken a fost cel care a acuzat imediat Beijingul că „amenință” „stabilitatea mondială”. Și a enumerat „preocupările profunde” ale Washingtonului cu privire la „genocidul” atribuit autorităților chineze împotriva musulmanilor uiguri, situația din Hong Kong, din Taiwan, atacurile cibernetice împotriva Statelor Unite și „constrângerile economice împotriva aliaților noștri”.

Yang Jiechi a sărit ca ars și și-a manifestat „puternica opoziție” față de aceste „amestecuri americane în afacerile interne ale Chinei”, amenințând cu represalii „ferme”.

Apoi a lasat un lung rechizitoriu împotriva Statelor Unite, acuzată în special că este „campion” în ceea ce privesc atacurile cibernetice.

Diplomatul chinez i-a invitat pe americani să-și facă ordine în propria ogradă, criticând „democrația americană” pe care Washington vrea să o „impună” în lume dar în care nici măcar americanii nu mai au „încredere”, invocând mișcarea anti-rasistă Black Lives Matter pentru a denunța bilanțul primei puteri mondiale în materie de „drepturi ale omului”.

„Nu este niciodată bine să pariezi împotriva Americii”, a replicat Antony Blinken, susținând că a auzit multe țări exprimând „îngrijorări profunde” cu privire la atitudinea chineză. Administrația Biden vrea să formeze un front comun cu aliații săi pentru a se opune Chinei într-o „poziție de forță”. Pentru americani, China este „cea mai mare provocare geopolitică a secolului XXI”.

În continuare, Yang Jiechi a deplâns „condescendența” omologului său american.

Primirea glacială a delegației chineze

Chiar și după ce reporterii au părăsit sala, după mai bine de o oră de discuții aprinse, cele două părți au continuat să se acuze reciproc de inițierea „provocărilor”, „încălcarea protocolului” și înveninarea atmosferei.

„Când membrii delegației chineze au ajuns la Anchorage, inimile le-au fost înghețate de frigul înțepător, dar și de primirea gazdelor lor americane”, a protestat, vineri, la Beijing purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian. „Aceste maniere sunt departe de eticheta diplomatică”.

China a fost în special agasată de ultimele sancțiuni ale SUA împotriva controlului din ce în ce mai strâns al Beijingului în Hong Kong, anunțate în ajunul acestei întâlniri.

Pe linia lui Trump și pe lângă

Înainte de întâlnirea din Alaska, așteptările erau deja limitate, președintele Biden semnalându-și intenția de a continua pe calea fermității în fața Chinei, aleasă de predecesorul său, Donald Trump.

Însă echipa Biden, care a criticat administrația Trump pentru izolarea sa pe scena mondială și pentru o diplomație vehementă și confuză, susține că vrea să fie mai metodică pentru a putea „coopera” cu gigantul asiatic în fața unor „provocări comune”, cum ar fi încălzirea globală.

Jake Sullivan a asigurat astfel că Statele Unite nu doresc un „conflict” cu China, dar sunt „deschise unei competiții dure”.

Yang Jiechi, la rândul său, a cerut „abandonarea mentalității Războiului Rece” și a pledat, de asemenea, pentru o formă de „cooperare”.

„Este puțin probabil ca China să își schimbe atitudinea cu privire la  subiectele care contează pentru Statele Unite”, avertizează Elizabeth Economy, cercetător la Hoover Institution de la Universitatea californiană din Stanford. „Ne aflăm într-o situație în care valorile și viziunea asupra lumii viitoare sunt la antipozi”.

Urmează meciul cu Uniunea Europeană

Pe de altă parte, un prim test pentru voința Chinei de a se prezenta ca o putere de același calibru ca Statele Unite va avea loc la începutul săptămânii viitoare. Uniunea Europeană urmează să anunțe, luni,  sancțiuni economice împotriva Beijingului ca reacție la politica sa față de minoritatea uigură din provincia Xinjiang. Acestea vor fi primele sancțiuni europene care vizează China de la reprimarea în sânge a protestelor din piața Tiananmen, în 1989. Reacția chineză va spune multe despre reala sa putere.

author avatar
Tudor Borcea
100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger