AcasăȘTIRI EXTERNEPrima reacţie a lui Viktor Orban după ce UE a decis că...

Prima reacţie a lui Viktor Orban după ce UE a decis că Ungaria rămâne fără fonduri, din cauza premierului maghiar

Viktor Orban

Ungaria va rămâne fără fondurile de peste 5 miliarde de euro din PNRR, dar și fără circa 70% din principalele programe finanțate cu fonduri UE în exercițiul bugetar 2021-2027.

Motivul tăierii fondurilor, fără precedent în UE, este încălcarea repetată de către guvernul Viktor Orban a regulilor statului de drept, precum și încălcarea independenței justiției.

Orban a luat UE la mişto

Viktor Orban a declarat, vineri, că solicitarea Parlamentului European de a tăia fondurile pentru Ungaria din cauza regresului democratic reprezintă o „glumă plictisitoare”.

„În ceea ce privește decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem, pentru că este o glumă plictisitoare. Ei (legislatorii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție„, a declarat Orban, după o întâlnire cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

În plus, guvernul Orban este acuzat că direcționează sume uriașe din fondurile europene către rețeaua de oligarhi din jurul său.

Aşadar, 70 la sută din fondurile cuvenite Ungariei în trei programe operaționale ale UE ar urma să fie reținute. În plus, fluxul de bani către fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orbán, va fi oprit.

author avatar
Andrei Ștefan