AcasăȘTIRI EXTERNEPrima persoană transgender a fost executată în SUA. Este și prima execuție...

Prima persoană transgender a fost executată în SUA. Este și prima execuție din acest an

Prima persoană transgender a fost executată în SUA. Este și prima execuție din acest an

Amber McLaughlin este prima persoană transgender executată în SUA și prima persoană executată în 2023 în această țară.

Amber McLaughlin, în vârstă de 49 de ani, care a fost condamnată la moarte pentru uciderea fostei sale iubite, a primit o injecție letală și a fost declarată moartă, marți, la ora locală 18.51, în penitenciarul Bonne Terre din Missouri, potrivit unui comunicat.

Ținută pe „culoarul morții” rezervat bărbaților

Amber McLaughlin își ucisese fosta iubită în 2003, înainte de „tranziția sexuală”, în suburbiile din St. Louis, metropola din Missouri. Nu a putut suporta despărțirea lor și de atunci o hărțuia, până în punctul în care fosta ei prietenă a obținut măsuri de protecție.

Dar în ziua crimei, Amber McLaughlin a așteptat-o în fața serviciului cu un cuțit de bucătărie și a violat-o și înjunghiat-o înainte de a-i arunca cadavrul lângă râul Mississippi, potrivit presei locale.

Tot potrivit presei locale, aceasta fusese deținută pe  „culoarul morții” rezervat condamnaților de sex masculin la pedeapsa capitală.

La finalul procesului din 2006, jurații au găsit-o vinovată de crimă, dar nu au reușit să se pună de acord asupra unei sentințe. Un judecător a decis că aceasta ar trebui să fie condamnată la moarte. Missouri și Indiana sunt singurele state care le permit judecătorilor lor să pronunțe pedepse cu moartea în absența unui juriu unanim, scrie Le Monde.

Apel la clemență refuzat

Pe baza acestei singularități, avocații lui Amber McLaughlin i-au cerut guvernatorului republican Mike Parson să comute sentința la închisoare pe viață. „Pedeapsa cu moartea luată în considerare aici nu reflectă conștiința comunității, ci pe cea a unui singur judecător”, au scris ei în cererea lor de clemență, în care au citat, de asemenea, copilăria dificilă și problemele psihiatrice ale clientului lor.

Solicitarea lor a primit sprijinul mai multor personalități, printre care doi reprezentanți aleși din Missouri în Congres, Cori Bush și Emanuel Cleaver. Într-o scrisoare adresată guvernatorului, ei au amintit abuzurile pe care le-a suferit în familia adoptivă în copilărie. „Pe lângă acest abuz îngrozitor, ea s-a luptat în tăcere cu probleme de identitate de gen”, au scris ei.

De la alegerea sa, guvernatorul Mike Parson nu a acceptat niciuna dintre cererile de clemență care i-au fost înaintate.

Potrivit Death Penalty Information Center (DPIC), în SUA nu a fost executată încă nici o persoană care s-a declarat în mod deschis transgender, „dar această problemă a atras atenția în ultimele luni, odată cu confirmarea de către Curtea Supremă din Ohio a condamnării la moarte a Victoriei Drain și cu comutarea pedepsei cu moartea a Tarei Zyst în Oregon, ambele femei transgender”.

author avatar
Tudor Borcea
694 afisari

6 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger