AcasăȘTIRI EXTERNEPrima ofensivă a lui Biden împotriva Chinei începe cu vaccinuri

Prima ofensivă a lui Biden împotriva Chinei începe cu vaccinuri

Prima ofensivă a lui Biden împotriva Chinei începe cu vaccinuri/Foto: Facebook

Președintele SUA a lansat, la un summit virtual cu prim-miniștrii din Australia, India și Japonia, o inițiativă comună pentru a stimula „drastic” producția de vaccinuri anti-Covid-19 în Asia de Sud-Est, primul pas al ofensivei sale diplomatice împotriva Chinei.

Este pentru prima dată când „Quad”, această alianță informală născută în anii 2000 pentru a contrabalansa ascensiunea Chinei și reînviată de Donald Trump, s-a întâlnit la cel mai înalt nivel.

„Este, de asemenea, primul summit multilateral pe care am șansa să îl organizez ca președinte”, a spus Joe Biden la deschiderea videoconferinței alături de premierii japonez, Yoshihide Suga, indian, Narendra Modi și australian, Scott Morrison.

„Statele Unite sunt hotărâte să colaboreze cu toți aliații noștri regionali pentru a asigura stabilitatea”, a spus Joe Biden.

În cadrul unui alt semn al priorității acordate Asiei, primul ministru japonez va fi primul lider străin care va fi primit personal în Statele Unite de către noul președinte american, în aprilie, au anunțat, vineri, cele două țări.

Pe agenda „Quad” au stat schimbările climatice și pandemia Covid-19.

Diplomația vaccinului

„Lansăm un nou parteneriat ambițios pentru a stimula producția de vaccinuri în beneficiul lumii întregi, inclusiv al vaccinării în toată regiunea indo-pacificică”, a declarat Joe Biden.

Este vorba de a răspunde „gravelor penurii din Asia de Sud-Est”, a explicat jurnaliștilor un înalt oficial american, evocând „vehicule financiare complexe care vor permite o creștere foarte importantă, sincer drastică, a capacităților de producție a vaccinurilor, până la un miliard, în 2022”.

Acest efort se va baza în primul rând pe producția din India și pe vaccinul american cu doză unică Johnson & Johnson, omologat și de OMS.

Cu această inițiativă, președintele SUA se angajează, la rândul său, în „diplomația vaccinului”. Dacă a asigurat până acum că intenționează să rezerve mai întâi vaccinurile cumpărate de Washington pentru americani, vrea să arate că nu stă cu brațele încrucișate împotriva Chinei, care și-a multiplicat livrarea propriilor doze în întreaga lume, în special în Asia de Sud-Est.

Pentru că, celălalt scop al acestui summit și unul dintre motivele lui de a exista este de a contracara activismul chinez în regiune.

Nici unul dintre cei patru lideri nu a citat în mod deschis China, dar în jargonul diplomatic, acest lucru se traduce prin discuții despre „securitatea maritimă” și menținerea unei regiuni indo-pacifice „libere și deschise”.

„Ne reînnoim angajamentul de a ne asigura că regiunea noastră este guvernată de dreptul internațional, că susține valorile universale și este liberă de orice constrângere”, a lansat Joe Biden,  într-o aluzie clară la intimidările din partea Beijingului, în special în Marea Chinei Meridională.

Scott Morrison a declarat că întâlnirea a patru „democrații” a simbolizat „zorii unei noi ere” pentru regiune, pe când Narendra Modi a asigurat că Quad va rămâne „un pilon important pentru stabilitate”.

„Dacă nu facem nimic, China ne va zdrobi”

Fostul președinte Trump a lăsat relațiile dintre China și SUA la cel mai scăzut nivel de la înființarea lor, în anii 1970, pe marginea unui nou Război Rece.

Succesorul său spune că vrea să continue confruntarea dintre cele două superputeri. „Dacă nu facem nimic, ei ne vor zdrobi”, a spus Joe Biden în februarie după prima sa convorbire telefonică cu omologul său chinez, Xi Jinping.

Prin urmare, există o continuitate Trump-Biden în „competiția strategică” cu gigantul asiatic, descrisă drept „cea mai mare amenințare la adresa democrației” de către fostul guvern republican și „cea mai mare provocare geopolitică a secolului XXI” de actuala echipă democratică, scrie AFP.

Dar aceasta din urmă susține că vrea să se distingă, bazându-se pe alianțele Statelor Unite, neglijate sau folosite prost de Donald Trump, pentru a afișa un front unit împotriva Beijingului.

După întâlnirea Quad, secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul apărării Lloyd Austin vor călători săptămâna aceasta în Japonia și Coreea de Sud pentru prima lor călătorie în străinătate.

Șeful Pentagonului va călători și în India, în timp ce Antony Blinken va găzdui, joi, prima întâlnire dintre echipa Biden și miniștrii chinezi de Externe, Yang Jiechi și Wang Yi. Aceste discuții, care vor avea loc în Alaska, vor fi atent urmărite.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
404 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger