O navă spațială a NASA care a decolat, în noaptea de marți spre miercuri, 24 noiembrie, urmează să lovească asteroidul Dimorphos, în toamna viitoare, pentru a-l devia de la traiectoria sa.
Este un scenariu demn de Hollywood. Proiectând o navă cu viteza de 24.000 km/h împotriva unui asteroid, NASA speră să-i schimbe traiectoria și astfel să ajute omenirea să se protejeze de o potențială coliziune în viitor.
Asteroid Dimorphos: we're coming for you!
Riding a @SpaceX Falcon 9 rocket, our #DARTMission blasted off at 1:21am EST (06:21 UTC), launching the world's first mission to test asteroid-deflecting technology. pic.twitter.com/FRj1hMyzgH
— NASA (@NASA) November 24, 2021
„Asteroidul Dimorphos, venim după tine!”
Misiunea, numită DART , a decolat marți de la baza Vandenberg din California la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, la ora locală 22:21 (6:21 a.m. GMT miercuri). „Asteroidul Dimorphos, venim după tine!”, a scris NASA pe Twitter după lansare.
Acest test „va fi istoric”, a declarat Tom Statler, un om de știință NASA care participă la această misiune. „Pentru prima dată, omenirea va schimba mișcarea unui corp ceresc natural în spațiu.” Aceasta este doar o repetiție generală, asteroidul țintă nu reprezintă o amenințare pentru Pământ. Dar obiectivul este luat foarte în serios de către agenția spațială americană.
Peste 27.000 de asteroizi aproape de noi
În prezent, sunt listați peste 27.500 de asteroizi de toate dimensiunile aproape de Pământ și „nici unul dintre ei nu reprezintă o amenințare în următoarea sută de ani”, a asigurat Thomas Zurbuchen, directorul misiunilor științifice la NASA.
Launch of the @SpaceX Falcon 9 carrying the DART spacecraft – starting a nearly one-year journey to crash into a distant asteroid as a test! Keep checking back for more images! #DARTMission #PlanetaryDefense More: https://t.co/SNUSFf9Ukq pic.twitter.com/qJmffF2wIo
— NASA HQ PHOTO (@nasahqphoto) November 24, 2021
Dar experții estimează că cunosc doar 40% dintre asteroizii care măsoară 140 de metri și mai mult – cei capabili să devasteze o întreagă regiune pe Pământ – iar majoritatea încă nu au fost descoperiți. Ideea este așadar de a dezvolta o tehnică de protejare în cazul unei viitoare amenințări.
Nava anti-asteroid este mai mică decât o mașină, flancată de două panouri solare lungi. Urmează să lovească în toamna viitoare, în aproximativ zece luni, un asteroid de dimensiunea unui teren de fotbal (aproximativ 160 de metri în diametru), care va fi apoi situat la unsprezece milioane de kilometri de Pământ.
Efectul exact al impactului, deocamdată necunoscut
Asteroidul se numește Dimorphos și este de fapt o lună, care orbitează în jurul unui asteroid mai mare, numit Didymos (780 de metri în diametru). Pentru a înconjura asteroidul mare, Dimorphos durează în prezent 11 ore și 55 de minute. Oamenii de știință se așteaptă să-i reducă orbita cu aproximativ 10 minute, scrie France 24.
Efectul exact pe care îl va avea impactul nu este cunoscut momentan deoarece acesta depinde în special de compoziția asteroidului. Oamenii de știință doresc să determine această schimbare precisă a traiectoriei, care va fi apoi măsurată folosind telescoape de pe Pământ.
Rezultatele vor fi utilizate în calcule pentru a ajuta la definirea, în viitor, cât de multă masă trebuie proiectată împotriva unui anumit tip de asteroid pentru a provoca o deviație suficientă. Costul total al misiunii – prima interplanetară lansat de compania lui Elon Musk pentru NASA – este de 330 de milioane de dolari.