AcasăȘTIRI EXTERNEPrima întâlnire dintre Putin și Zelenski ! Summit-ul care poate schimba soarta...

Prima întâlnire dintre Putin și Zelenski ! Summit-ul care poate schimba soarta războiului

Președinții Rusiei, Vladimir Putin, și Ucrainei, Volodimir Zelenski, au acceptat invitațiile Indoneziei, care deține președinția G20, pentru un summit important în noiembrie.

Decizia de a invita ambii lideri arată echilibrul delicat pe care țara din Asia de Sud-Est încearcă să îl realizeze în calitate de gazdă a G-20 în acest an. Rusia este membră a G-20, iar țările din cadrul grupării au fost divizate în ceea ce privește reacția lor față de față de Moscova pentru războiul pe care l-a început în Ucraina.

Președintele indonezian Joko Widodo a declarat că pandemia Covid-19 și războiul din Ucraina au un impact asupra redresării economiei globale și în acest context i-a invitat pe Putin și Zelenski la summit, în cadrul unor convorbiri separate cu aceștia în cursul săptămânii.

Presiuni SUA pentru excluderea Rusiei din G20

„Mi-am exprimat speranța că războiul se poate încheia în curând și că o soluție pașnică prin discuții poate progresa”, a spus el într-un discurs. „Am înțeles că G-20 poate fi un catalizator pentru redresarea economică globală”. Până în prezent, Putin a refuzat să se întâlnească cu Zelenski, chiar dacă liderul ucrainean spune că aceasta este singura modalitate de a pune capăt războiului.

Președintele rus a confirmat că va participa la summitul programat la Bali în noiembrie, a declarat liderul indonezian. Indonezia, care prezidează G20 în acest an, a fost supusă unei presiuni puternice din partea Occidentului, condusă de Statele Unite, pentru a exclude Rusia din grup încă de la începutul invaziei Ucrainei, scrie Le Figaro.

Dar Jakarta a opus rezistență, argumentând că poziția sa îi cere să rămână „imparțială”, iar președintele american Joe Biden, în special, a sugerat participarea Ucrainei pentru a crea un echilibru. Președintele ucrainean a declarat miercuri, într-un mesaj pe Twitter, că a fost invitat de Indonezia la summit, în urma unei conversații telefonice cu omologul său indonezian.

Joko Widodo a discutat joi și cu președintele rus Vladimir Putin. „Cu această ocazie, președintele Putin a mulțumit Indoneziei pentru invitația la summitul G20 și a spus că va participa”, a spus el.

De la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Occidentul a încercat să izoleze Rusia pe scena diplomatică. O reuniune a miniștrilor de finanțe din cadrul G20, desfășurată în aprilie la Washington, a ilustrat diviziunile profunde din cadrul grupului celor mai importante economii ale lumii, SUA și mai mulți aliați boicotând unele dintre reuniuni, protestând împotriva participării Rusiei.

author avatar
Tudor Borcea