AcasăȘTIRI EXTERNEPrima cursă trans din istoria ciclismului. Ce s-a întâmplat la final întrece...

Prima cursă trans din istoria ciclismului. Ce s-a întâmplat la final întrece orice imaginație! – FOTO

Proba de ciclism, una dintre cele mai urmarite de la Olimpiada

O cursă independentă de ciclism care și-a propus să fie incluzivă pentru persoanele trans și non-binare a stârnit controverse în Marea Britanie.

Evenimentul organizat vineri, 3 iunie, s-a încheiat cu victoria unei femei transgender. Pe locul al doilea s-a clasat tot o femeie născută bărbat, în timp ce podiumul a fost ocupat de o tânără mamă, potrivit Daily Mail.

Cursa a fost câștigată de o femeie transgender

Emily Bridges este o ciclistă trans care a fost interzisă la cursa pentru femei în luna martie. Ea a concurat la probele masculine cu doar o lună înainte.

Femeia a câștigat cursa, urmată de Lilly Chant și Jo Smith, dar fotografia de premiere a stârnit reacții în rândul criticilor de gen și sportivilor pe rețelele sociale.

Lilly Chant s-a identificat în cursă ca femeie, este încă bărbat în înregistrările oficiale.

În încercarea de a concepe un eveniment „incluziv”, organizatorii ThunderCrit au creat două curse noi non-binare numite „tunet” și „fulger”.

Au existat două curse noi

Site-ul său web spunea: „Categoria „tunet” este pentru bărbați cis, persoane non-binare a căror performanță fizică se aliniază cel mai mult cu bărbații cis, bărbați și femei trans a căror performanță fizică se aliniază cel mai mult cu bărbații cis.

Categoria „fulger” este pentru femeile cis, persoanele non-binare ale căror performanțe fizice se aliniază cu femeile cis și bărbații și femeile trans a căror performanță fizică se aliniază cel mai mult cu femeile cis”.

Cis – sau cisgender – descrie o persoană care încă se identifică ca genul în care s-a născut. Non-binar se referă la persoanele care spun că nu sunt doar bărbați sau femei.

author avatar
Andreea Vlad