AcasăȘTIRI EXTERNEPriceRunner dă în judecată Google pentru 2,1 miliarde de euro

PriceRunner dă în judecată Google pentru 2,1 miliarde de euro

Site-ul suedez de comparare a prețurilor PriceRunner a anunțat  că dă în judecată gigantul american de internet Google pentru 2,1 miliarde de euro, acuzându-l că își promovează propriile comparații de preț în rezultatele căutării.

„Considerăm acest proces ca pe o luptă pentru consumatorii care au suferit enorm de pe urma încălcării de către Google a legii concurenței în ultimii paisprezece ani și continuă să o facă astăzi”, a declarat directorul executiv al PriceRunner, Mikael Lindahl.

El se așteaptă ca „valoarea finală a daunelor legate de procese să fie semnificativ mai mare”, având în vedere că „încălcarea este încă în curs”.

PriceRunner a sesizat  Tribunalul de brevete și piețe din Stockholm după ce Tribunalul General al Uniunii Europene a decis că Google a „încălcat legea antitrust a UE prin manipularea rezultatelor căutării în favoarea propriei comparații de prețuri a serviciilor”.

În ultimii ani, Europa a reprimat practicile de afaceri Big Tech.

Comisia Europeană, gardianul concurenței în UE, a condamnat Google în iunie 2017 la o amendă record de 2,4 miliarde de euro pentru că a abuzat de poziția sa dominantă în cercetarea online pentru a-și favoriza comparatorul de prețuri GoogleShopping din 13 țări europene.

Practica a fost menită să asigure gigantului american o poziție hegemonică făcându-și practic concurenții invizibili pentru consumatori, potrivit Bruxelles-ului.

Google a anunțat luna trecută că va face apel la decizia instanței care a confirmat această amendă la sfârșitul anului 2021.

La rândul său, PriceRunner solicită despăgubiri pentru profiturile pe care le-a pierdut în Marea Britanie din 2008, precum și în Suedia și Danemarca din 2013.

Potrivit grupului suedez, Google are o „poziție de monopol similară” în UE, cu o cotă de piață de peste 90% a motoarelor de căutare de pe Internet.

author avatar
Radu Jacotă Redactor