AcasăȘTIRI EXTERNEPrezidențiale cu vestă antiglonț în Brazilia. Lovitură de teatru în primul tur

Prezidențiale cu vestă antiglonț în Brazilia. Lovitură de teatru în primul tur

Prezidențiale cu vestă antiglonț în Brazilia. Lovitură de teatru în primul tur / Foto: Facebook

Fostul președinte de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva, a ieșit pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din Brazilia, duminică, dar președinte în exercițiu, Jair Bolsonaro , s-a situat mai aproape de rivalul său decât se aștepta, continuând lupta în cadrul unuial doilea tur de scrutin pentru a-i departaja.

Luiz Inacio Lula da Silva, icoană a stângii braziliene, a obținut 47,97% din voturi, devansându-l pe președintele în exercițiu, de extremă dreapta, cu 43,60%, a anunțat în cursul serii Tribunalul Superior Electoral (TSE), pe baza numărării a 97,69% din voturi.

Socoteala lui Lula nu s-a potrivit în primul tur

Această scurtă victorie este dezamăgitoare pentru Lula, căruia sondajele îi promiteau un avans mare, chiar un triumf în primul tur, pe care ar fi vrut să îl sărbătorească pe marele bulevard Paulista din Sao Paulo.

El va trebui să se confrunte cu dușmanul său într-un al doilea tur de scrutin, prevăzut de legea electorală pentru 30 octombrie. Președintele Jair Bolsonaro a rezistat mai bine decât se aștepta, în timp ce sondajele spuneau că se află în urma lui Lula în intențiile de vot (36% față de 50%). Pentru liderul populist, care a scăpat de o înfrângere umilitoare în primul tur, aceste patru săptămâni pot fi o oportunitate de a-și galvaniza trupele și de a găsi un nou impuls.

Un al doilea tur de scrutin înseamnă încă o lună de campanie agresivă și toxică care a obosit milioane de brazilieni începând din august. Candidații au schimbat multe insulte personale și au prezentat puține planuri pentru viitorul Braziliei, o țară foarte fracturată și cu provocări imense.

Totuși, brazilienii s-au înghesuit să-și aleagă președintele, dar și deputații, o treime dintre senatori și guvernatorii celor 27 de state, așteptând la cozi lungi să voteze. 156 de milioane de alegători au fost chemați la urne în cadrul unui scrutin care, aparent, s-au desfășurat fără violențe în cea mai mare țară din America Latină.

Bolsonaro, în tricoul naționalei și cu vestă antiglonț

Două incertitudini au cântărit în ziua alegerilor: dacă Lula ar putea fi ales pentru un al treilea mandat de președinte în primul tur și dacă Bolsonaro va contesta rezultatul, așa cum a amenințat că va face de luni de zile.

„Dacă alegerile sunt curate, nicio problemă. Fie ca cel mai bun să câștige”, a declarat președintele Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, în timp ce își exercita votul, dimineața, la Rio de Janeiro. Enervat de întrebările insistente ale presei, Bolsonaro, îmbrăcat în tricoul galben și verde al echipei naționale de fotbal, sub care purta o vestă antiglonț, nu a dorit să precizeze dacă va recunoaște rezultatul.

Dar brazilienii au fost mai puțin critici decât se aștepta la adresa președintelui , în vârstă de 67 de ani, pentru că a negat pandemia Covid-19 (685.000 de morți), pentru criza economică dintr-o țară în care peste 30 de milioane de oameni suferă de foame și pentru crizele care au afectat întregul său mandat.

Fostul președinte Lula (2003-2010), în vârstă de 76 de ani, se luptă și el să se debaraseze de imaginea de corupție care îl urmărește de la uriașul scandal al „spălării expres”, care l-a adus la închisoare timp de 18 luni, înainte ca condamnările sale să fie anulate sau să se prescrie, scrie Le Journal de Montreal.

Lula se află la a șasea sa cursă prezidențială, la 12 ani după ce a părăsit funcția cu o popularitate uriașă (87%). Președintele Tribunalului Superior Electoral (TSE), Alexandre de Moraes, a dat asigurări că scrutinul se desfășoară „fără probleme” și a ținut să „reafirme fiabilitatea și transparența” sistemului de urne electronice, criticat de mai multe ori de Jair Bolsonaro.

Peste 500.000 de membri ai forțelor de poliție au fost mobilizați pentru a asigura securitatea votului, care a avut loc în prezența a zeci de observatori străini.

author avatar
Tudor Borcea