AcasăȘTIRI EXTERNEPrezență crescută a NATO în Arctica. Rusia denunță riscul de „incidente neintenționate”

Prezență crescută a NATO în Arctica. Rusia denunță riscul de „incidente neintenționate”

Prezență crescută a NATO în Arctica. Rusia denunță riscul de „incidente neintenționate”

Rusia este îngrijorată de implicarea statelor NATO non-arctice în activitatea militară a Alianței în zonele nordice și observă riscurile de ciocniri involuntare cu forțele NATO în Arctica, a declarat ambasadorul itinerant al Ministerului rus de Externe, Nikolai Korciunov.

„Internaționalizarea activităților militare ale Alianței la latitudini înalte, în care sunt implicate state NATO non-arctice, nu poate să nu provoace îngrijorare”, a spus diplomatul, care este și președintele Comitetului înalților oficiali din cadrul Consiliului Arctic.

Riscul de „incidente neintenționate”

„Acest lucru crește riscul unor incidente neintenționate, care, pe lângă riscurile de securitate, pot provoca și daune grave ecosistemului arctic fragil”, a adăugat el, scrie Tass. Diplomatul nu a specificat despre ce incidente ar putea fi vorba.

Exercițiile militare ale NATO din nordul Norvegiei nu ajută la securitatea în Arctica, a spus Korciunov. „Activitatea recent crescută a NATO în Arctica este o chestiune de îngrijorare”. „Recent, în nordul Norvegiei a avut loc un alt exercițiu militar de amploare al Alianței, care, în opinia noastră, nu contribuie la asigurarea securității în regiune”.

Exercițiile internaționale la scară largă Cold Response au început în Norvegia pe 14 martie și au durat două săptămâni. Au fost cele mai mari manevre conduse de Norvegia din anii 1980, a declarat Ministerul de Externe al țării. Exercițiile au implicat aproximativ 30.000 de soldați din 27 de state, inclusiv Finlanda și Suedia, care sunt țări partenere NATO.

Suedia și Finlanda, bombe cu ceas pentru Moscova

Dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO, aceasta ar afecta securitatea și încrederea în Arctica, a spus Korcunov. „Desigur, extinderea NATO în detrimentul țărilor în mod tradițional din afara blocului nu va contribui la securitatea și încrederea reciprocă în Arctica, a cărei consolidare a susținut-o constant Rusia”, a spus diplomatul, comentând perspectiva ca Suedia și Finlanda să adere la NATO.

Diplomatul a spus că discuțiile pe această temă sunt în prezent în curs la Stockholm și Helsinki. „Aș dori să observ că angajamentul pe termen lung al Suediei și Finlandei față de politica de nealiniere la alianțele militare a fost un factor important de stabilitate și securitate în regiunea Europei de Nord și pe întregul continent european ”, a spus Korciunov.

Săptămâna trecută, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia își va întări granițele de vest dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO, iar atunci „nu se va mai vorbi despre un statut non-nuclear pentru țările baltice”.

Bazele arctice SUA, nepregătite pentru schimbările climatice

Bazele militare americane din zona arctică și subarctică au suferit deja daune din cauza schimbărilor climatice, inclusiv piste crăpate și o creștere a inundațiilor, și nu sunt pregătite să se adapteze la efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice, potrivit unui raport al inspectorul general al Pentagonului.

Amenințarea a fost ignorată, în ciuda unui raport din 2019 al Pentagonului către Congres, care spunea că schimbările climatice sunt o problemă de securitate națională cu impact potențial asupra misiunilor și bazelor militare americane.

SUA, Rusia și alte țări au încercat să-și sporească prezența militară în Arctica, cel puțin parțial, din cauza vastelor rezerve de petrol și minerale din regiune. Temperaturile în creștere au deschis, de asemenea, noi căi de navigație în Arctica, crescând accesul la resursele naturale.

author avatar
Tudor Borcea
307 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger