Serviciul de statistică al Comisiei Europene, Eurostat, a anunțat luni, într-un comunicat, că rata anuală a inflației în țările care au adoptat moneda unică a atins un nou record în această lună.
În premieră, în octombrie, media a fost de 10,7%, în creștere puternică de la 9,9% în luna precedentă.
Prețurile au explodat fără gaz rusesc
Dinamica este susținută în special de o revenire a prețurilor la energie, care au crescut din nou: pe parcursul unui an cu 41,9%, „cea mai mare rată anuală”.
Euro area #inflation up to 10.7% in October 2022: energy +41.9%, food, alcohol & tobacco +13.1%, other goods +6.0%, services +4.4% – flash estimate https://t.co/b9t9sOMDLM pic.twitter.com/NbsakF4eVe
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) October 31, 2022
De asemenea, produsele alimentare au înregistrat o creștere a prețurilor cu 13,1% față de anul trecut, la fel ca și bunurile non-energetice – 6% – și serviciile – 4,4% față de anul trecut.
Există încă diferențe puternice între țările europene. Prețurile au explodat în special în țările est-europene care au decis să se debaraseze de gazul rusesc, cum ar fi Lituania și Estonia: în aceste țări, rata inflației pe un an a depășit 20% din vară, în ciuda unei ușoare acalmii în această lună. Recordul a fost atins în Estonia, unde, pe parcursul a 12 luni, rata a ajuns la 22,4%.
În schimb, șase țări din zona euro au încă o inflație sub 10%: Finlanda, Malta, Luxemburg, Cipru, Franța, Spania, Grecia și Irlanda. Franța este țara cea mai puțin afectată, cu o inflație estimată la aproximativ 7,1% în octombrie.
În același timp, Eurostat a raportat o creștere medie de 0,2% în zona euro și în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea. Acesta este un ritm mult mai lent decât cel de 0,8% înregistrat în al doilea trimestru în țările care au adoptat moneda unică, scrie Le Figaro.
Euro area #GDP +0.2% in Q3 2022, +2.1% compared with Q3 2021: preliminary flash estimate from #Eurostat https://t.co/2yb2oqHkLe pic.twitter.com/NwJ9JqBelA
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) October 31, 2022
Și în acest caz, rezultatele diferă de la o capitală europeană la alta: trei țări – Letonia, Austria și Belgia – au înregistrat o scădere a activității în ultimele trei luni; în schimb, Germania, Lituania și Portugalia au înregistrat o accelerare. Suedia și-a menținut rata la același nivel ca în al doilea trimestru, iar Spania, Franța și Italia au raportat o încetinire.
UE isi merita soarta Foamete si frig