AcasăȘTIRI EXTERNEPrețurile la energie lovesc moneda unică. Inflatie record în zona euro în...

Prețurile la energie lovesc moneda unică. Inflatie record în zona euro în octombrie

Prețurile la energie lovesc moneda unică. Inflatie record în zona euro în octombrie / Foto: printscreen

Serviciul de statistică al Comisiei Europene, Eurostat, a anunțat luni, într-un comunicat, că rata anuală a inflației în țările care au adoptat moneda unică a atins un nou record în această lună.

În premieră, în octombrie, media a fost de 10,7%, în creștere puternică de la 9,9% în luna precedentă.

Prețurile au explodat fără gaz rusesc

Dinamica este susținută în special de o revenire a prețurilor la energie, care au crescut din nou: pe parcursul unui an cu 41,9%, „cea mai mare rată anuală”.

De asemenea, produsele alimentare au înregistrat o creștere a prețurilor cu 13,1% față de anul trecut, la fel ca și bunurile non-energetice – 6% – și serviciile – 4,4% față de anul trecut.

Există încă diferențe puternice între țările europene. Prețurile au explodat în special în țările est-europene care au decis să se debaraseze de gazul rusesc, cum ar fi Lituania și Estonia: în aceste țări, rata inflației pe un an a depășit 20% din vară, în ciuda unei ușoare acalmii în această lună. Recordul a fost atins în Estonia, unde, pe parcursul a 12 luni, rata a ajuns la 22,4%.

În schimb, șase țări din zona euro au încă o inflație sub 10%: Finlanda, Malta, Luxemburg, Cipru, Franța, Spania, Grecia și Irlanda. Franța este țara cea mai puțin afectată, cu o inflație estimată la aproximativ 7,1% în octombrie.

În același timp, Eurostat a raportat o creștere medie de 0,2% în zona euro și în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea. Acesta este un ritm mult mai lent decât cel de 0,8% înregistrat în al doilea trimestru în țările care au adoptat moneda unică, scrie Le Figaro.

Și în acest caz, rezultatele diferă de la o capitală europeană la alta: trei țări – Letonia, Austria și Belgia – au înregistrat o scădere a activității în ultimele trei luni; în schimb, Germania, Lituania și Portugalia au înregistrat o accelerare. Suedia și-a menținut rata la același nivel ca în al doilea trimestru, iar Spania, Franța și Italia au raportat o încetinire.

author avatar
Tudor Borcea
237 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger