AcasăȘTIRI EXTERNEPrețurile gazelor: Rusia se joacă cu Europa

Prețurile gazelor: Rusia se joacă cu Europa

Preţurile de referinţă la gazele naturale pe piaţa europeană au înregistrat marţi o creştere de peste 30%,  livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o agravare a crizei energetice într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute.

Yamal, una din principalele conducte pentru transportul de gaze din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze ruseşti spre Europa, livra  din Germania spre Polonia.

În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

În acest context, la bursa TTF de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Prognozele meteo despre o scădere a temperaturilor în Europa au pus presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor, susţine un trader citat de Reuters.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus.

Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

O serie de  parlamentari europeni au acuzat Rusia –  responsabilă pentru 40% din gazele consumate de blocul comunitar –  că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a conductei Nord Stream 2.

Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că acest gazoduct va creşte exporturile în Europa.

author avatar
Radu Jacotă
486 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Incident grav! Poliţist local din Galaţi, lovit intenţionat cu maşina. A fost dus la spital

Se fac cercetări după un incident grav ce a avut loc recent în Galați. Un polițist local a ajuns la spital, după ce a...

Vladimir Putin a ţinut un discurs la 2 ani de război în Ucraina: „Forțele nucleare sunt pregătite” (VIDEO)

Vladimir Putin s-a adresat, joi dimineaţă, celor două camere ale parlamentului rus, cu două săptămâni înainte de alegerile prin care va fi reconfirmat, cel...