În anii 1970, teama de „șocuri petroliere” se impusese în viața de zi cu zi a europenilor, o combinație de creșteri ale prețului barilului și amenințări de penurie. În prezent, Europa intră într-o perioadă de „șoc electric”: prețurile cu ridicata ale energiei electrice au depășit 100 EUR / MWh, de două ori mai mari decât la începutul anului și peste recordul atins în 2008.
Originea acestui șoc provine din mai mulți factori, care sunt greu de dezlegat. O parte a explicației, notează AFP, poate fi găsită în ceea ce privește gazul: redresarea economică atrage transportatori de GNL (gaz natural lichefiat) în Asia, în timp ce livrările rusești către Europa au fost îngreunate de probleme tehnice.
Întrucât gazul furnizează o parte a centralelor electrice europene, prețurile au fost absorbite în sus; precum și cele ale cărbunelui, stimulate de cererea asiatică, la un nivel record de mai bine de zece ani.
Scumpirile vin la momentul finalizării gazoductului Nord Stream 2, subiectul tensiunilor diplomatice transatlantice.
Având perspectiva dublării capacității de import a gazelor rusești prin intermediul acestei noi infrastructuri, dezbaterea cu privire la dependența tot mai mare a UE de Rusia se va reaprinde cu siguranță.
Alți factori se referă la condițiile tranziției energetice din Europa: prețul cotelor europene de carbon a depășit 60 EUR / tonă de CO2 în această vară, adică dublu față de nivelul din ianuarie.
Această evoluție este în concordanță cu angajamentul UE de a reduce emisiile cu 55% până în 2030. În plus, presiunea asupra aprovizionării a fost agravată de o producție de energie eoliană mai mică decât era preconizată, sub nivelurile din anii precedenți.
Cărbunele a înlocuit energia eoliană în Germania și este acum cea mai importantă sursă de energie pentru producţia de electricitate în primul semestru din 2021. Ponderea energiei eoliene a scăzut cu 21% în prima economie eruropeană, iar diferenţa a fost compensată de electricitatea generată de termocentrale.
O amenințare pentru gospodării
Gospodăriile vor suferi atât creșterea prețului energiei electrice, cât și, pentru unele, cea a gazului. Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 554,65 lei pe MWh în luna august 2021, valoare de peste trei ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 183,19 lei pe MWh.
Scumpirea facturilor afectează toate țările europene: în Spania, un Mwh costa duminică 152,32 euro, în Germania 105,22 euro, în Franţa 109,56 euro şi în Italia, unde Guvernul se pregăteşte să intervină, 133,7 euro.
Prețurile de referință ale gazelor europene au atins deja un record și toate acestea alimentează costul energiei electrice. Inflația a crescut în Europa, pe măsură ce economiile revin și prețurile mărfurilor cresc. Costurile pentru consumatorii din zona euro au crescut cu 2,2% în iulie, cea mai mare rată din octombrie 2018.
Costurile mai mari reprezintă o durere de cap pentru politicieni, cu mai puțin de 100 de zile înainte ca liderii mondiali să se întâlnească în Scoția pentru a stabili o cale către zero emisii.
Guvernele se tem de reacția cetățenilor, în timp ce facturile mai mari de utilități cresc rezistența alegătorilor la plata pentru tranziția energetică.