Cauta

Prețurile energiei: ce oferă UE statelor membre

Energy saving

Comisia Europeană a dezvăluit miercuri o panoplie de măsuri temporare sugerate statelor membre pentru a amortiza impactul creșterii prețurilor la gaz și electricitate, precum și mai multe căi de consolidare a rezistenței UE la viitoarele șocuri energetice.

Cadrul legal existent permite statelor membre să ia măsuri imediate pentru a contracara consecințele creșterii prețurilor la energie pentru consumatori și întreprinderi, fără a încălca reglementările europene privind concurența și ajutorul de stat, a subliniat Comisia.

Dar aceste măsuri „trebuie să vizeze în primul rând gospodăriile vulnerabile și întreprinderile mici”.  Comisarul european însărcinat cu Energia ,Kadri Simson, recomandă, de exemplu, furnizarea ”unui ajutor de urgenţă consumatorilor aflaţi într-o situaţie de precaritate energetică” – prin bonuri de cumpărături – ”cecuri de energie” – sau prin plăţi parţiale ale unor facturi, notează AFP.

Aceste ajutoare pot fi finanțate din venituri de pe piața carbonului, unde furnizorii de energie cumpără „drepturi de poluare” în funcție de prețul CO2.

Guvernele pot permite amânări temporare ale facturilor și rate mai mici de impozitare pe energie pentru categoriile defavorizate. De asemenea, pot stabili scheme de sprijin pentru întreprinderi, „în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat”.

Altă măsură este posibilitatea ca statele membre UE să scadă TVA-ul la energie – dar numai în mod ţintit, în cazul gospodăriilor vulnerabile.

În timp ce creșterea prețurilor stârnește temeri de speculații sau manipulări pe piețe, Bruxelles vrea să investigheze posibilul „comportament anticoncurențial” și solicită Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe (ESMA) să își consolideze supravegherea pe piața energiei electrice.

Ultimele stiri

  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Revitalizarea economică a județelor Moldovei, prioritate strategică pentru PSD
  • A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant
  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Străzile din Bucureşti, mai nesigure decât cele din Bronx. Mărturia femeii atacate, din senin, de un bărbat, în Sectorul 2 (VIDEO)
  • Criteriul în funcţie de care se modifică data la care ieşi la pensie. Iată cum îţi calculezi ziua precisă în care te retragi din câmpul muncii!
  • O nouă pomană electorală în 2024. Ce a anunţat ministrul Agriculturii poate fi, de fapt, o lovitură majoră pentru producătorii din România
  • Euroins a dat România în judecată! Suma în litigiu: peste 500 de milioane de euro! Ce acuze aduc bulgarii
  • Exit mobile version