AcasăȘTIRI EXTERNEPrețurile energiei: ce oferă UE statelor membre

Prețurile energiei: ce oferă UE statelor membre

Energy saving

Comisia Europeană a dezvăluit miercuri o panoplie de măsuri temporare sugerate statelor membre pentru a amortiza impactul creșterii prețurilor la gaz și electricitate, precum și mai multe căi de consolidare a rezistenței UE la viitoarele șocuri energetice.

Cadrul legal existent permite statelor membre să ia măsuri imediate pentru a contracara consecințele creșterii prețurilor la energie pentru consumatori și întreprinderi, fără a încălca reglementările europene privind concurența și ajutorul de stat, a subliniat Comisia.

Dar aceste măsuri „trebuie să vizeze în primul rând gospodăriile vulnerabile și întreprinderile mici”.  Comisarul european însărcinat cu Energia ,Kadri Simson, recomandă, de exemplu, furnizarea ”unui ajutor de urgenţă consumatorilor aflaţi într-o situaţie de precaritate energetică” – prin bonuri de cumpărături – ”cecuri de energie” – sau prin plăţi parţiale ale unor facturi, notează AFP.

Aceste ajutoare pot fi finanțate din venituri de pe piața carbonului, unde furnizorii de energie cumpără „drepturi de poluare” în funcție de prețul CO2.

Guvernele pot permite amânări temporare ale facturilor și rate mai mici de impozitare pe energie pentru categoriile defavorizate. De asemenea, pot stabili scheme de sprijin pentru întreprinderi, „în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat”.

Altă măsură este posibilitatea ca statele membre UE să scadă TVA-ul la energie – dar numai în mod ţintit, în cazul gospodăriilor vulnerabile.

În timp ce creșterea prețurilor stârnește temeri de speculații sau manipulări pe piețe, Bruxelles vrea să investigheze posibilul „comportament anticoncurențial” și solicită Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe (ESMA) să își consolideze supravegherea pe piața energiei electrice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
167 afisari

2 COMENTARII

  1. Povesti UE. Preturile astronomice se datoreaza unei piete speculative si ei vorbesc de masuri ! Intervin la efect, nu la cauza. Niste ticalosi.

  2. PANPLIA UE PLINA DE RAHATURI !,VORBE GOALE ,HAOS SI AIURELI .
    ASTA INSEAMNA UE ?,ABURELI IN VREME DE CRIZA !,MUTAREA RESPONSABILITATII DEZASTRULUI IN CURTEA FIECAREI TARI !,ASTA INSEAMNA COEZIUNE ?.
    BAGATI-VA UNIUNEA IN CUR !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger