AcasăȘTIRI EXTERNEPrețuri record: giganții petrolului, față în față cu crizele geopolitice

Prețuri record: giganții petrolului, față în față cu crizele geopolitice

Cartelul OPEC+ se întrunește miercuri pentru a discuta despre o nouă creștere a producției de petrol, când prețurile sunt cele mai ridicate din ultimii șapte ani, impulsionate de tensiunile geopolitice în cascadă.

Ca aproape la fiecare început de lună de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, cei treisprezece membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol conduși de Arabia Saudită, și cei zece aliați ai lor conduși de Rusia se întâlnesc prin videoconferință pentru a face orice ajustări.

Mulți analiști se așteaptă pentru luna martie la o nouă creștere a volumului total de producție de 400.000 de barili pe zi.

Ar fi astfel o continuare a strategiei de redeschidere prudentă a robinetelor, inițiată în mai 2021 de OPEC+ într-un context de redresare, după reduceri drastice pentru a depăși șocul pandemiei.

Prețurile ridicate ale petrolului înseamnă că OPEC+ are o ofertă insuficientă, notează Capital Economics. Prețul barilului Brent din Marea Nordului, contractul de referință în Europa, a depășit astfel 90 de dolari în ianuarie, cel mai mare din octombrie 2014. Tendința va continua, se estimează o cotație Brent de peste 100 de dolari. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate(WTI) au atins 85 de dolari pe baril.

Piețele se concentrează acum pe puternicele tensiuni geopolitice care implică giganții producției și exportului de aur negru – Rusia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Și reprezintă amenințări pentru aprovizionare.

Cea mai mare îngrijorare o reprezintă escaladarea  între Moscova și Occident cu privire la Ucraina, lângă care Rusia a adunat zeci de mii de trupe și armament greu,

„O invazie rusă în Ucraina înseamnă sancțiuni foarte dure, care ar conduce la creșterea prețurilor  țițeiului și mai mult”, a declarat pentru AFP Bjarne Schieldrop, analist la Seb.

Printre măsurile avute în vedere se numără și reducerea achizițiilor de gaze și petrol din Rusia, care reprezintă 43% și respectiv 20% din aprovizionarea Uniunii Europene.

În Orientul Mijlociu, ostilitățile regionale legate de războiul din Yemen sunt, de asemenea, motive de alarmă pentru OPEC+.  Săptămâna trecută, rebelii houthi, susținuți de Iran, au lansat rachete balistice spre Emiratele Arabe și Arabia Saudită.

Pe lângă aceste elemente geopolitice, observatorii dau vina pe lentoarea OPEC+ de a-și restabili producția pre-pandemică din cauza strategiei sale prudente. Dar și pentru că unele țări producătoare se luptă să repornească volumele de extracție din cauza problemelor de infrastructură și investiții.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
257 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger