AcasăȘTIRI EXTERNEPrețul gazelor va exploda din octombrie în Germania. Berlinul vrea să stimuleze...

Prețul gazelor va exploda din octombrie în Germania. Berlinul vrea să stimuleze economia cu o suprataxă

gazePrețul gazelor va exploda din octombrie în Germania. Berlinul vrea să stimuleze economia cu o suprataxă

Gospodăriile germane vor trebui să plătească cu aproape 500 de euro în plus pe an pentru gaz, după ce a fost stabilită o taxă pentru a ajuta companiile să acopere costul înlocuirii livrărilor rusești.

Această măsură va forța Berlinul să vină cu noi măsuri de ajutor pentru populație, potrivit Reuters.

Germania va impune o taxă tuturor consumatorilor de gaze

Trading Hub Europe, operatorul german de pe piața gazelor, a declarat luni că a stabilit taxa la 2,419 de cenți de euro pe kilowatt oră (kWh).

Taxa va fi impusă de la 1 octombrie și rămâne în vigoare până în aprilie 2024 pentru a ajuta Uniper – cel mai mare importator de gaz rusesc al țării – și alți importatori să facă față creșterii prețurilor.

Pentru o familie de patru persoane, taxa se va ridica la un cost suplimentar anual de aproximativ 480 de euro sau o creștere de aproximativ 13% la calculul platformei de comparare a prețurilor Verivox a unei facturi medii de gaz de 3.568 de euro pe baza unei utilizări de 20.000 kWh/ an.

„Alternativa ar fi fost prăbușirea pieței energetice germane și, odată cu aceasta, a unor mari părți ale pieței energetice europene”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck, despre taxă.

Taxa, un avantaj pentru importatorii aflaţi în dificultate

Modelul energetic al Germaniei, dependent de Rusia, a eșuat și nu va reveni, a spus el reporterilor. „Trebuie să ne schimbăm în grabă… Făcând acest lucru, uneori trebuie să luăm medicamente amare”, a spus Habeck, argumentând pentru ajutor direcționat pentru a ajuta gospodăriile.

Compania EnBW, care este, de asemenea, expusă prin divizia sa de gaze VNG și a înregistrat un profit de 545 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2022, ca urmare a livrărilor mai mici din Rusia, a declarat că va profita de taxă, spre deosebire de RWE.

Industria va fi, de asemenea, supusă taxei, Federația Germană a Oțelului afirmând că va adăuga încă aproximativ 500 de milioane de euro pe an la facturile de energie ale sectorului, pe lângă costurile suplimentare de 7 miliarde de euro deja atribuite prețurilor mari la energie.

„Taxa de gaz crește semnificativ presiunea asupra costurilor deja exercitată asupra industriei siderurgice prin creșterile extreme ale prețurilor de pe piețele energetice”, a spus președintele acesteia, Hans Juergen Kerkhoff.

Germania vrea să stimuleze economia de gaze cu o suprataxă

Economiștii au avertizat că taxa va accelera și mai mult inflația în cea mai mare economie a Europei, care rulează deja la un nivel ridicat de 8,5%, unele măsuri de reducere, cum ar fi biletele de transport public low-cost, urmează să expire.

Federația Industriilor Germane a cerut măsuri de sprijinire a afacerilor după ce cancelarul Olaf Scholz a promis joi un pachet de ajutor suplimentar pentru gospodării. Germania așteaptă, de asemenea, un răspuns de la Bruxelles cu privire la o scutire de TVA pentru taxa.

Rusia a redus fluxurile de gaze către Germania, acuzând problemele tehnice și birocrația sancțiunilor occidentale pentru o scădere a livrărilor prin conducta cheie Nord Stream 1 la 20% din capacitatea sa. Berlinul a numit reducerile motivate politic.

author avatar
Andreea Vlad
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger